Imagine favorabila pentru mediul de afaceri romanesc

Intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in randurile a 60 de tari in ceea ce priveste atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2005-2009, Romania se afla pe pozitia 38 urcand astfel opt locuri fata de perioada 2000-2004.

Clasamentul a fost realizat atribuind fiecarei tari un calificativ calculat in functie de 70 de factori, grupati in 10 categorii, cu implicatii directe asupra stimularii sau franarii afacerilor. Modelul evalueaza calificativele din ultimii 5 ani si realizeaza previziunile pentru urmatoarea perioada de 5 ani.

In ceea ce priveste tara noastra, care va adera la Uniune cel mai probabil in 2007, analistii economici sunt de parere ca ocupa un loc destul de bun in clasament. Potrivit EIU, calificativul Romaniei a crescut de la 5,18 la 6,53 puncte. Totusi, tara noastra se afla in urma unor state din regiune cum ar fi Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia. Pe primul loc in top se afla Danemarca, urmata de Canada si de Statele Unite.

Studiul ilustreaza o imagine favorabila pe urmatorii ani a mediului de afaceri mondial. Tendinta globala de liberalizare si de reglementare va fi sustinuta de anumiti factori, cum ar fi integrarea regionala si competitia intensa pentru atragerea investitiilor straine.

Sursa: , Realitatea Romaneasca online, 01 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.