Sapard pentru mediul urban

Localitatile situate in zonele urbane, care au un nivel ridicat de dezvoltare, ar putea avea acces la programul Sapard daca autoritatile romane vor reformula definitia actuala a spatiului rural. Exista localitati care ar putea fi incluse in programul de finantare pentru mediul rural, insa acestea sunt considerate orase desi au un nivel de dezvoltare care nu difera semnificativ de cel de la sate.

Unele comune au pierdut sumele primite de la Sapard deoarece intre timp au devenit orase, redefinirea spatiului rural ar permite largirea categoriilor de beneficiari care pot avea acces la banii europeni, asa cum se intampla in tarile comunitare. In prezent doar localitatile din mediul rural pot beneficia de fondurile comunitare.

Principalele dificultati cu care se confrunta in prezent Romania sunt numarul mare de persoane care lucreaza in agricultura (37%, din populatia activa a tarii) faramitarea terenurilor agricole, infrastructura insuficient dezvoltata, ponderea ridicata a gospodariilor de subzistenta si semisubzistenta, precum si nivelul scazut de educatie si calificare al populatiei.

In acelasi timp exista un numar mic de ferme mari (1773) cu peste 1000 de hectare, din care 42 au mai mult de 5000 de hectare. Media pe unitate este 270 de hectare. De asemenea, 75 de ferme au intre 2500 hectare si 5000 hectare, iar alte 526 detin suprafete cuprinse intre 1000 si 2500 de hectare.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 31 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.