Tinerii fermieri dornici de bani europeni

tineri fermieri, proiecte

Valoarea fondurilor nerambursabile acordate acestor proiecte prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (Masura 112) este de peste 58,67 milioane de Euro. Toate aceste proiecte au fost depuse incepand cu prima sesiune de primire a cererilor de finantare din decembrie 2008 si pana la ultima sesiune a acestui an, septembrie 2010.

Interesul tinerilor fermieri pentru accesarea fondurilor nerambursabile alocate prin intermediul acestei masuri a fost si este in continuare foarte mare, avand in vedere numarul semnificativ de cereri de finantare conforme depuse in cei doi ani de la demararea sesiunilor, respectiv 6.572 de cereri cu o valoare eligibila de peste 136,72 de milioane de Euro.

Astfel, la jumatatea perioadei de derulare a PNDR, gradul de utilizare al alocarilor financiare pentru aceasta masura de investitii este de aproximativ 50%.

Sprijinul nerambursabil pentru un tanar fermier este de minimum 10.000 de euro si maximum 25.000 de euro, in functie de dimensiunea economica a exploatatiei si este acordat in scopul dezvoltarii exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

In cursul anului 2011 urmeaza sa fie lansate noi sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 112, in conformitate cu decizia Comitetului de Monitorizare privind lansarea sesiunilor in anul 2011, care va fi luata in a doua parte a acestei luni.

Fondurile totale alocate Masurii 112 prin FEADR sunt de 337.221.484 Euro din care: contributia Guvernului Romaniei – 20% si contributia Uniunii Europene – 80%.

Fondurile nerambursabile pentru Masura 112 sunt acordate doar pentru fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), fie persoane fizice, fie juridice, cu conditia ca acestia sa practice in principal activitati agricole.

Exploatatia agricola a fermierilor trebuie sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE, sa fie situata pe teritoriul tarii si inregistrata in Registrul fermelor si Registrul agricol.

Dintre cele mai de interes proiecte au fost cele pentru apicultura si ferme vegetale, dar si pentru dezvoltarea exploatatiilor horticole.

Informatii suplimentare

Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier” si are ca obiective generale imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca si imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri.

Obiectivele operationale se refera la cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca anumite conditii dintre care mentionam:
– sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia;
– sa detina sau sa se angajeze sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;
– sa prezinte un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole.
– sa fie inregistrat si autorizat in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare: individual si independent, ca persoana fizica autorizata sau ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale. De asemenea poate solicita sprijin nerambursabil in calitate de asociat si administrator unic al unei Societati cu raspundere limitata – SRL, infiintata in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

One Reply to “Tinerii fermieri dornici de bani europeni”

  1. mihai spune:

    Buna ziua am si eu o intrebare .Vreau sa plantez o livada de nuci ,am 1h 36ari ce demersuri trebuie sa fac sunt de linga cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top