Subventiile fermierilor, jumulite printr-o smecherie

subventii, fermier, impozit

“Daca fermierul nu cheltuieste banii pina la sfirsitul anului, acestia se impoziteaza daca firma are profit”, sustine presedintele Agrostar.

Agricultorii au primit subventii chiar si in ultimele zile ale anului trecut si n-au mai avut timp sa cheltuiasca acesti bani, care le-au intrat in contabilitate ca venit, astfel ca unii dintre ei vor fi obligati sa plateasca impozit, a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

“In prezent, plata totala pe suprafata a fost sau este pe punctul sa fie achitata in procent de 40%. Altadata discutam de acesti bani in lunile mai-iunie. intre Craciun si Revelion s-au platit catre fermieri undeva la 550 milioane lei”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Niculae Stefan spune ca cea mai mare parte dintre cei 550 de milioane de lei vor impozitati cu 16%, intrucit nu au putut fi cheltuiti pina la sfirsitul anului de catre agricultori.

“La noi, daca fermierul nu cheltuieste banii pina la sfirsitul anului, acestia se impoziteaza daca firma are profit. In celelalte tari din Uniunea Europeana, subventiile nu se impoziteaza. Noi am mai semnalat acest lucru la Ministerul Finantelor, dar in contextul crizei economice nu vad de ce ar dori sa rezolve problema. Ne gindim sa facem o sesizare si la premier”, a afirmat Stefan.

Astfel, Agrostar propune ca banii primiti in perioade in care nu se fac cheltuieli in agricultura sa nu fie impozitati.

“Alta data nu le mai dam banii, ca sa nu mai plateasca impozit. Nu stiam de chestia asta, ca le facem necazuri dindu-le bani. Nimeni dintre reprezentantii agricultorilor, la toate discutiile avute, nu a spus ca nu vrea banii in decembrie ci, din contra, s-a fortat nota. In plus, am intrat in perioada regulamentara a platilor. De ce s-o evitam? N-am cum s-o evit”, a spus Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca unii fermieri au achitat credite la banci, chiar si in ultima zi a anului.

“Am tinut trezoreriile deschise pina in ultima zi, si directorii directiilor agricole, ca sa putem plati. Anul trecut s-au dat in luna iulie banii, dar nu s-au mai dus pe agricultura, ca iulie si august sint luni moarte. Or, daca le dai in timp, marea majoritate a banilor se duc pe agricultura si rezultatul final se vede”, a mai spus Tabara.

APIA a inceput plata avansului in cadrul campaniei SAPS 2010 in data de 16 octombrie.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.