Emil Boc: In 2011 vor intra 3,5 miliarde de euro in agricultura!

Emil Boc, fonduri europene

Realizator: Domnule prim-ministru, la aceasta ora stim ca Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii se gaseste in primul an de punere in aplicare. Aici, regasim si proiectul infrastructurii rutiere locale si judetene, dar si primele semne de civilizatie la sate, respectiv canalizarea, aductiuni de apa, statii de epurare, regularizari de cursuri de apa. E un program vast. Aveti banii necesari? Si cine il va pune in aplicare?

Emil Boc: Motorul principal este guvernul, dar exista si foarte multe motoare locale, si ma refer aici la primarii, care trebuie sa deruleze practic zeci si sute de programe in aceasta tara pentru modernizarea Romaniei. Spun asta in contextul in care, in urma finalizarii unor importante reforme pe care am reusit sa le terminam, ma refer aici la legea educatiei, la legea salarizarii, la legea responsabilitatii fiscale, la legea bugetului, la legea pensiilor, Romania a castigat credibilitate in plan international cu privire la seriozitatea lucrurilor pe care le face, pentru a-si ajusta cheltuielile bugetare in raport cu potentialul tarii, iar banii pe care ii imprumuta sa-i duca in investitii si in locuri de munca. De aceea, aceste reforme ne-au permis sa concepem pe de o parte un buget care, chiar daca are o diminuare a deficitului de la 6,8% la 4,4%, totusi am crescut banii pentru investitii de la 33 de miliarde la 35 de miliarde ron. Asta e prima componenta. A doua o reprezinta Planul National de Dezvoltare a Infrastructurii, un program de 4 miliarde de euro, care in fapt va moderniza din temelii satul romanesc de la ceea ce inseamna asfalt – si e vorba de 10 mii de kilometri de drumuri judetene si de interes local, la ceea ce inseamna canalizare, statii de epurare, alimentari cu apa, si, nu in ultimul rand, programele care nu au fost aprobate pe fonduri europene prin masura celebra 3.2.2., tot de modernizare a satelor, se va realiza in cadrul acestui program. Deci, incercam prin acest program sa finalizam abc-ul civilizatiei satului, adica asfalt, bec, canalizare, cele trei lucruri elementare fara de care nu poti avea nici un standard de viata apropiat de cel de la oras, nu poti avea nici turism adecvat si nu poti avea, cu alte cuvinte, o Romanie in UE la standarde /…/. si a treia…

Realizator: Dar aceasta prefacere cere timp, totusi, domnule prim-ministru.

Emil Boc: Da, de aceea am inceput printr-un mecanism foarte rapid, inca din 3 ianuarie am avut discutii cu ministrul dezvoltarii regionale, cu ministrul transporturilor, pe de alta parte, ca licitatiile sa plece inca din luna februarie, ca, la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie-mai, sa se intre deja in teren si sa se lucreze. Pentru ca, daca se amana aceste etape procedurale si ministrii nu stau pe subalterni sa-i puna sa lucreze, se tergiverseaza. Si mai avem a treia componenta, fondurile europene; fondurile europene, pentru ca primele doua componente sunt cu resursa bugetara, prezenta si viitoare. A treia componenta sunt fondurile europene. Aici e vorba, pe de o parte, de exemplu, numai la programele din fondul de coeziune sunt 10 miliarde de euro in aplicare in momentul de fata in programe in Romania, adica s-au semnat contractele si trebuie organizate licitatii pentru unele dintre aceste programe, pentru altele doar sa se implementeze si sa se faca plati. Am decis in guvern sa cerem documentatii, standarde, licitatie pentru fondurile europene pe diferite domenii: transport, mediu, energie, dezvoltare regionala, ca sa usuram procedura de organizare a licitatiilor, pe de alta parte sa intarim controlul si transparenta, sa cheltuim eficient banul public, iar in agricultura, ca sa va mai dau un alt exemplu, pentru ca am discutat chiar astazi cu ministrul agriculturii, vreau sa stiti ca in 2010 au intrat 3 miliarde de euro in agricultura, iar in 2011 vor intra 3,5 miliarde de euro. Spun asta in conditiile in care, de exemplu, cele 608 de proiecte pe masura 3.2.2. sunt in valoare de 1,5 miliarde de euro, din care doar 155 de milioane de euro s-au platit, restul acum urmeaza sa se implementeze, iar, daca nu stai cu parul, cu ce trebuie, cu biciul, ca sa se intample aceste lucruri, de la nivel central pana la nivel local exista o anumita lentoare, fiecare crede: ei, lasa, ca ce pot face astazi pot face si maine. Eu vreau sa se inteleaga un lucru: ce poti face astazi trebuie facut astazi, ca maine e prea tarziu si se pierd bani europeni – asta nu s-a inteles pana acum in Romania si ma voi asigura ca se vor da acesti bani in timp ce se modernizeaza tara.

Realizator: Aveti o nota de intransigenta fata de…

Emil Boc: Pentru ca nu e vorba de mine, e vorba de tara. E vorba de tara, pentru ca suferim de doua ori – pe de o parte, nu atragem bani europeni si nu modernizam tara, pe de alta parte, in ciclul financiar urmator, 2013-2020, vom primi mai putini bani, spunand: domnule, daca nu ati fost in stare in primul ciclu financiar sa cheltuiti banii, ce dovezi avem ca ii veti cheltui in ciclul urmator? Deci pierde tara de doua ori daca administratia centrala si cea locala nu se misca. De aceea voi face public toate aceste concluzii, inclusiv cu primari care nu fac treaba, inclusiv cu ministri, daca e cazul, si sper sa nu fie cazul, care nu lucreaza cum trebuie.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top