AM POSDRU a organizat Conferinta anuala privind implementarea POSDRU 2007-2013 in Romania

AM POSDRU, conferinta anuala

Astfel, valoarea proiectelor contractate a ajuns la circa 77% din totalul fondurilor alocate pe intregul program operational POSDRU 2007-2013. In acest context, si valoarea platilor virate catre beneficiari a ajuns la 700% fata de cele efectuate pana la sfarsitul anului 2009.

In urma cresterii numarului de contracte de finantare semnate anul trecut, in anul 2011 va spori spectaculos valoarea cererilor de rambursare platite beneficiarilor, crescand in acest fel si gradul de absorbtie.

Toate aceste progrese au fost posibile datorita imbunatatirii comunicarii cu beneficiarii si potentialii beneficiari, a transparentei decizionale, dar si prin masurile luate pentru cresterea gradului de absorbtie, prin eliminarea birocratiei in relatia cu beneficiarii, prin imbunatatirea Ghidului Solicitantului – Conditii Generale si prin diminuarea semnificativa a perioadei de evaluare a proiectelor.

Simplificarea mecanismului de evaluare a facut ca perioada scursa intre depunerea cererii de finantare si semnarea contractului sa se reduca, de la 10 luni (cat dura la proiectele depuse in 2009), la circa 20 de zile. Totodata, a fost separat rolul Autoritatii
de Management de cele ale organismelor intermediare nationale si rolurile organismelor intermediare regionale.

Valoarea prefinantarii proiectelor este acum egala cu 30% (respectiv 40% – pentru proiectele din cadrul Axei Prioritate 6) din valoarea eligibila a proiectului, se acorda intr-o singura transa (la demararea proiectului) si se recupereaza prin aplicarea unui procent fix, de 35%, la valoarea fiecarei cereri de rambursare, cu exceptia primei cereri de rambursare.

Pentru proiectele de grant (cu valoare intre 50.000 si 500.000 euro) se aplica principiul “primul venit – primul servit” si s-a introdus notiunea de “evaluare continua”. Astfel, fiecare proiect va fi evaluat imediat dupa depunerea anexelor de catre solicitant. Pentru proiectele strategice (cu valoarea intre 500.000 si 5.000.000 euro), evaluarea se face, de asemenea, imediat dupa depunerea anexelor, dar lista proiectelor selectate (ordonate in functie de punctajul obtinut) va fi facuta publica dupa expirarea termenului limita de depunere si dupa evaluarea tuturor aplicatiilor depuse.

In urma discutiilor cu organizatiile patronale, sindicale si ONG-urile, conducerea AMPOSDRU a luat masuri pentru optimizarea si securizarea suplimentara a aplicatiei ActionWeb la depunerea proiectelor. Astfel, a fost imbunatatita structura hardware in sensul
dublarii puterii de calcul si al cresterii numarului de accesari simultane pe secunda (de la ordinul sutelor – in trecut, la ordinul miilor – in prezent).

Conducerea AMPOSDRU isi propune ca pe parcursul anului 2011 sa continue seria progreselor de pana acum, prioritatea fiind cresterea volumului rambursarilor platite beneficiarilor, in scopul cresterii ratei de absorbtie si evitarii riscului de dezangajare automata a fondurilor la finele anului 2011.

Sursa: Fseromania

2 thoughts on “AM POSDRU a organizat Conferinta anuala privind implementarea POSDRU 2007-2013 in Romania”

 1. Av. VISU spune:

  Reprezint Asociatia TANARUL FERMIER, organizatie profesionala infiintata in anul 1997, suntem interesati de accesarea unor fonduri pe POS-DRU pentru pregatire profesionala pentru meserii atat din domeniul agricol cat si non-agricole(DMI 5.2).
  Cand credeti am putea accesa unu din D.M.I.2.3 sau 5.2?
  Cine ne-ar putea indruma in vederea nei bune bugetari a proiectelor?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dat.
  Cu deosebit respect,
  Av., Ing. Marian VISU-ILIESCU
  Presedinte Asociatia TANARUL FERMIER
  0723737657

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Ati putea accesa ambele masuri, insa inainte de a face un pas, eu va recomand sa luati legatura cu un consultant specializat care va poate sugera care masura e mai potrivita pentru dumneavoastra. Noi personal nu oferim servicii de consultanta, insa puteti depune o cerere de consultanta si veti gasi astfel persoana potrivita pentru proiectul dumneavoastra: http://cerere.finantare.ro/

   De asemenea, cele doua masuri sunt momentan inchise, insa e posibil sa fie relansate in 2013.

   Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.