Ieftinirea creditului in lei

Creditul in lei va fi mai ieftin si mai usor de acordat, atat pentru firme, cat si pentru populatie. Cu aceasta ocazie se marcheaza intrarea in functiune a Sistemului Electronic de Plati (SEP) pentru platile de mare valoare. Introducerea SEP scuteste bancile de costurile cu transferul si manevrarea numerarului. Sistemul electronic pentru platile mici va fi gata in luna mai, iar de la inceputul lunii iulie si titlurile de stat vor putea fi tranzactionate in mediu electronic.

Trecerea la sistemul electronic de plati in timp real poate fi incheiata atunci cand costul de transfer se va reduce, ajungand la un nivel cu cel din UE. De asemenea, liberalizarea contului de capital poate fi considerata incheiata atunci cand dobanzile din Romania vor fi comparabile cu cele din UE. Insa reducerea dobanzilor de catre BNR nu trebuie privita ca o relaxare a politicii monetare. Politica monetara fiind in continuare stransa pentru a putea obtine inflatia de 7% la sfarsitul anului. Reducerea dobanzilor cu 10% este contrabalansata de intarirea cu 10% a monedei nationale.

Scaderea de dobanda actioneaza pe 6% din PIB, cat reprezinta acum creditul in lei, iar aprecierea monedei nationale se reflecta in ieftinirea importurilor, care reprezinta 40% din PIB, dupa cum explica guvernatorul BNR. La inceputul anului viitor vom asista la o reducere substantiala a costurilor de operare ale bancilor, ceea ce va folosi in primul rand clientului. Sunt o serie de factori care vor conduce la ieftinirea creditului. Bancile care incep sa raporteze datele pozitive despre clienti la Biroul de Credit. Apoi sistemul de raportare financiara tip Basel II.

Sursa: , Curierul National online, 12 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.