Finantarile UE destinate cercetarii si inovarii – schimbari urgente vizand reducerea birocratiei cu care se confrunta cercetatorii si IMM-urile

finantari UE, cercetare

Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: “Masurile adoptate astazi pentru simplificarea formalitatilor birocratice vor permite miilor de persoane exceptionale care beneficiaza de finantarile noastre sa economiseasca timp si efort si sa-si concentreze eforturile asupra activitatii lor principale – si anume stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca si imbunatatirea calitatii vietii in Europa, prin activitati de cercetare si inovare de nivel mondial. Dorim sa atragem participanti chiar mai numerosi si mai calificati, cum ar fi intreprinderile mici, dinamice, care se confrunta cu obstacole birocratice excesive. Acesta este doar inceputul: Comisia a propus deja modificari importante ale normelor financiare generale care reglementeaza toate programele finantate de UE; in cazul in care aceste modificari vor fi aprobate de Parlament si Consiliu, vom propune masuri de simplificare mai radicale pentru programul care va succede actualului PC7”.

Trei masuri concrete

Comisia a adoptat trei masuri concrete, cu efect imediat asupra gestionarii granturilor UE destinate cercetarii, in cadrul programului actual de cercetare al UE (PC7). Fiecare dintre acesti pasi raspunde preocuparilor exprimate in mod repetat de participantii actuali si potentiali la PC7:

– o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste modul in care sunt calculate cheltuielile cu personalul, astfel incat beneficiarii de granturi UE pentru cercetare sa poata aplica metodele lor obisnuite de contabilitate atunci cand solicita rambursarea cheltuielilor medii cu personalul. Ei nu vor mai fi nevoiti sa creeze intregi sisteme paralele de contabilitate doar pentru acest scop;

– proprietarii de IMM-uri, ale caror salarii nu sunt inregistrate oficial in conturile lor, pot beneficia acum de rambursari prin intermediul unor plati forfetare, pentru contributia lor la activitatea desfasurata in cadrul proiectelor de cercetare.

– un nou grup director format din inalti functionari provenind din toate departamentele Comisiei si din agentiile implicate va elimina neconcordantele in materie de aplicare a normelor privind finantarea cercetarii.

Etapele urmatoare

Comisia considera ca simplificarea este unul dintre principiile de proiectare fundamentale ale urmatorului program de cercetare si inovare al UE si va continua sa faca eforturi pentru realizarea de imbunatatiri substantiale in materie. In urma unei consultari deschise care va fi lansata la inceputul primaverii, Comisia va prezenta, pana la sfarsitul acestui an, propunerile sale legislative pentru urmatorul program de cercetare si inovare al UE.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.