Inchisoare pentru o teapa de 400.000 de euro cu fonduri europene

inchisoare, fonduri europene

Instanta i-a condamnat pe Claudiu Oteleanu si pe Anca Pepelea la pedeapsa de cate 6 ani inchisoare, la care se adauga pedeapsa complementara de interzicere a unor drepturilor civile, pe o durata de 3 ani de la executarea pedepsei inchisorii, precum si gratierea sau prescriptia executarii pedepsei.

De asemenea, Ioan Lungeanu, Gheorghe Ciurila si Mihaela Violeta Streteanu au primit cate 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de obtinere pe nedrept prin folosirea de documente false de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, respectiv pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata precum si interzicerea unor drepturi pe o durata de 2 ani de la executarea pedepsei inchisorii, gratierea sau prescriptia executarii pedepsei.

Cu totii au contestat solutia pronuntata de instanta de la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Potrivit procurorilor DNA, „pentru a obtine documente justificative privind utilizarea fondurilor, invinuitul Oteleanu Claudiu le-a solicitat formal inculpatilor Ciurila Gheorghe, Streteanu Mihaela Violeta, Serban Dan prestarea unor servicii de cazare, masa, transport si sedinta tehnica. Cercetarile au stabilit ca societatile mentionate mai sus nu au prestat serviciile la care se angajau conform contractelor incheiate cu organizatiile nonguvernamentale, pentru ca nu detineau mijloacele sau activele necesare realizarii acelor servicii. Pentru a crea aparenta prestarii serviciilor, inculpatul Oteleanu Claudiu a recomandat invinuitilor Ciurila Gheorghe si Streteanu Mihaela Violeta semnarea unor subcontracte de prestari servicii cu S.C. DOMUS STIL S.R.L. si S.C. ROM GRUP S.R.L. Brasov. Cercetarile au stabilit ca nici cele doua societati subcontractante nu au prestat servicii de cazare, masa si transport pentru societatile comerciale administrate de inculpati”.

Fondurile nerambursabile au fost acordate prin Programul de actiune comunitara YOUTH (Tineret) dedicat domeniului Educatie, Training si Tineret. Institutia raspunzatoare in Romania pentru aplicarea programului si gestionarea fondurilor a fost desemnata Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (A.N.S.I.T.).

Proiectele depuse de catre sase organizatii non-guvernamentale (Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, Asociatia Tinerilor Ziaristi, Asociatia „Fluierasul”, Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, Societatea Culturala BrAnt SF Promotion) pentru a obtine finantare din fonduri europene aveau ca obiective principale realizarea unor schimburi de experienta intre tineri din Uniunea Europeana, Romania si alte tari candidate la UE, pe teme diverse.

Pentru realizarea proiectelor, beneficiarul finantarilor, adica fiecare din cele sase ONG, primea un avans de pana la 75% din valoarea finantarii, restul sumei fiind acordata la finalizarea proiectului, dupa depunerea raportului final, in baza documentelor justificative de utilizare a fondurilor.

La Incheierea proiectului, fiecare din cele sase ONG, era obligata sa prezinte A.N.S.I.T. un raport final in care descria modul de realizare a obiectivelor proiectului, detaliind cheltuielile efectuate, prin prezentarea unor documente justificative referitoare la cazarea, masa si transportul participantilor.

In baza cererilor de finantare depuse de Claudiu Oteleanu, Anca Pepelea si Ioan Lungeanu la ANSIT, au fost incheiate urmatoarele contracte de grant: 14 contracte cu Federatia Judeteana a Organizatiilor Nonguvernamentale de Tineret, 6 contracte cu Asociatia Tinerilor Ziaristi, 6 contracte cu Liga pentru Apararea Drepturilor celor Tineri, 5 contracte cu Asociatia pentru Dezvoltare, Democratie si Integrare Europeana, 3 contracte cu Societatea Culturala BrAnt S.F. Promotion si 4 contracte cu Asociatia „Fluierasul”, se arat si intr-un material al Centrului pentru Jurnalism de Investigatie in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top