Unitatile bancare prin care se deruleaza acest program, finantat cu 80 milioane de dolari de la Banca Mondiala sint: Banca Transilvania si Banca Carpatica, pentru operatiunile de leasing Unicredit Leasing si Motoractive Leasing, iar pentru microcreditare Centrul de Dezvoltare Economica (CDE), Cooperative House Foundation Romania (CHF) si CAPA.
Grupul tinta sunt fermierii si intreprizatorii care vor sa dezvolte proiecte de investiti in mediul rural. Pot obtine astfel de imprumuturi si societatile cu cel putin 51% capital privat si care sa aiba sediul in zona rurala sau urbana, dar sa fie angajata in economia rurala. Dobinda la aceasta categorie de credite este stabilita de fiecare banca in parte in functie de conditiile pietei.
Fondurile se acorda sub forma de credite pentru firme si micro-credite pentru fermieri. Prin intermediul programului se finanteaza achizitia de utilaje ori masini in leasing, sau dezvoltarea de activitati de comert si turism in mediul rural. Valoarea maxima a imprumuturilor sau a contractelor de leasing nu poate depasi un milion de dolari, iar pentru micro-creditare valoarea maxima este de 7.500 de dolari.
Bancile, societatile de leasing si cele de microcreditare, prin care se deruleaza programul, finanteaza numai 75% din valoarea totala a proiectului de investitii. Restul investitiei se realizeaza din veniturile propii ori atrase din alte surse de catre initiatorul investitiei. Durata imprumutului sau a leasing-ului va fi de maximum 8 ani, iar perioada de gratie va fi de pina la 12 luni.
In cazul unui microimprumut scadenta maxima va fi de 3 ani. De aceste fonduri pot beneficia si intreprinzatorii din orasele de pina la 200.000 de locuitori, dar numai daca initiaza activitati ce necesita materii prime produse in zona rurala. Fondurile pot fi folosite de asemenea si pentru co-finantarea proiectelor Sapard. Scopul acestor fonduri este insa de accelerare a transformarii economiei rurale prin fluxuri sporite de capital si de intarire a sectorului privat din zona rurala.