Previziunile FMI asupra economiei Romaniei

Raportul semianual al Fondului anticipeaza un ritm de crestere economica scazut. Potrivit estimarilor FMI, ritmul de crestere economica a Romaniei se va mentine in jurul valorii de 5% anual. Astfel, in 2005 aceasta va fi de 5,5%, iar in 2006 de 5%. Specialistii romani sint mai optimisti in privinta evolutiei produsului intern brut, prognozand o crestere economica pentru anul in curs de 6%, iar pentru 2006, de 6,1%.

Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), se asteapta cresteri de PIB mai mari odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cresteri ce vor fi de 6,3% in 2007, respectiv 6,5% in 2008. Scaderea dobinzilor la credite, pe masura ce Romania se apropie de momentul integrarii, va impulsiona cresterea economica, din cauza accesului mult mai ieftin al firmelor la finantare. Faptul se va regasi insa in deficite externe din ce in ce mai mari.

Potrivit CNP, diferenta dintre exporturile si importurile Romaniei va ajunge in 2005 la circa 9,1 miliarde de euro si va creste progresiv, ajungind in 2008 la aproape 12 miliarde de euro. Deficitul de cont curent se va situa in 2005 la 6,6% din PIB, iar in anul urmator, la 6,2%. FMI considera ca tinerea sub control a deficitului extern va fi principala problema macroeconomica cu care se va confrunta Romania in anii viitori, pe fondul avansului rapid al creditarii.

Sursa: , Cotidianul online, 16 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.