Imbunatatirea ratingului de tara pentru Romania

Ratingul de tara acordat Romaniei a fost imbunatatit de la “B” la “B pozitiv” de agentia de evaluare Coface Franta, pe fondul cresterii economice din 2004 si a continuarii politicilor economice. Aceasta imbunatatire este determinata de mai multi factori precum cresterea economica semnificativa de anul trecut, continuarea politicilor macroeconomice si primirea avizului favorabil de la Bruxelles.

In acest an calificativul acordat Romaniei ar putea fi imbunatatit de la “B” la “A4”. Cresterea economica a Romaniei a atins un nivel ridicat, in 2004, (pana la 8,3%), ca urmare a avansului cererii interne si a exporturilor. Analiza agentiei Coface arata faptul ca sectoare precum textilele, farmaceuticele, distributia cu ridicata, productia de masini si de piese de schimb au inregistrat o crestere peste medie.

In calcularea perspectivei ratingului de tara, Coface a utilizat si statistici realizate de filiala din Romania, referitoare la limitele de credit ale companiilor si probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an. Calificativul “B” acordat Romaniei in 2004 releva un mediu economic si politic instabil, capabil sa influenteze un istoric al platilor deja precar. Acest rating s-a mentinut la acelasi nivel din 2002.

Coface Franta este o agentie de rating care desfasoara si activitati de asigurare a creditelor de export, inclusiv pentru guvernul Frantei. Clasificarea Coface include sapte clase de risc : “A1”, “A2”, “A3”, “A4”, “B”, “C”, “D”, iar calificativele sunt actualizate trimestrial. BaniiNostri.ro, 21 apr 2005

Sursa: , Cotidianul Banii Nostrii online, 21 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.