Emil Boc: Sper ca facilitatea de a putea lua cu garantie de stat banii pentru cofinantare va dinamiza implementarea proiectelor europene!

Emil Boc, garantii, cofinantare

Emil Boc: Aveam demult dorinta ca alaturi de domnul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme, sa fim la Cluj si sa semnam unul din cele 22 de proiecte pe care le avem aprobate, din care 11 sunt cu administratiile locale.

Primaria Clujului este, din acest punct de vedere, o primarie fruntasa in tara, care a reusit sa depuna si sa castige un proiect european extrem de important, atat pentru ceea ce inseamna administratia primariei, cat si prin relatia pe care o are cu cetatenii Clujului dupa implementarea programului de 54 de miliarde de lei vechi.

E un program care va permite primariei sa se informatizeze la standardele UE – fiind oricum intr-un stadiu avansat si in acest moment -, iar in al doilea rand, va permite clujenilor sa aiba o conexiune online, directa, fie ca este vorba de serviciul de parcari, fie ca este vorba de o sesizare mai “domestica”, pentru caini comunitari sau masini abandonate, ca sa nu mai vorbim de corelatia cu ceea ce inseamna programul de plata online la care lucreaza impreuna cu Ministerul Comunicatiilor, astfel ca, dupa 31 martie, sa putem extinde – programul este deja implementat local – dar sa-l putea accesa pe site-ul national pe care ministerul il pune la dispozitie incepand cu 31 martie, pentru ca indiferent de unde te vei afla in tara sau in strainatate sa poti accesa si sa platesti o taxa, un impozit pe o proprietate pe care o ai in municipiul Cluj Napoca sau in alta parte.

Salut acest demers si ma bucur ca un proiect mai vechi, inceput impreuna cu domnul viceperimar de atunci, a ajuns sa fie finalizat astazi. Felicit autoritatile clujene indiferent de palier – presedintia Consiliului Judetean sau Prefectura – pentru faptul ca sunt in topul administratiilor publice din Romania in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si capacitatea de a trage bani europeni. Pentru ca in ultima instanta in asta se masoara performanta.

Cu alte cuvinte, depinde de noi ca acesti bani sa fie investiti in modernizarea tarii, sa genereze locuri de munca si mai multe resurse la bugetul de stat. De aici inainte nu mai exista nici un fel de scuza ca este birocratie europeana, ca sunt dificultati in depunerea proiectelor, in evaluarea proiectelor, in semnarea lor. Gata! Faza aceasta a fost depasita. Acum suntem la faza noastra concreta de implementare.

De la Guvern la primarii, de la ministere la consilii judetene, de la autoritati centrale la firme, de toti acestia depinde implementarea proiectelor europene. Noi, la nivel national, am facut tot ce ne-a stat in putinta sa simplificam procedurile, sa cream mecanisme mai usoare de implementare a fondurilor europene, dar cu respectarea principiului transparentei si responsabilitatii.

Ieri, am adoptat in Guvern o ordonanta de urgenta prin care am pus la dispozitia autoritatilor locale, in special, si judetene 300 de milioane de euro ca si garantii guvernamentale pentru imprumuturi pe care aceste autoritati locale le pot lua de la banci, cu garantia statului, pentru cofinantarea proiectelor europene. Acesti bani pe care autoritatile locale ii pot imprumuta sunt peste plafonul de indatorare pe care o primarie sau un consiliu judetean il are la dispozitie.

Am luat aceasta decizia tocmai pentru a fi siguri ca si aceasta componenta nationala, mai mica sau mai mare, in functie de proiect, sa poata fi asigurata de catre orice comunitate din Romania, de la cea mai saraca, pana la cea mai bogata, venind cu garantie de stat, garantie suverana.

Ce alta garantie mai importanta poate fi intr-un stat decat faptul ca te duci la banca si cu garantia statului iei imprumutul pentru cofinantarea proiectului european? Daca nici acum nu vom observa o impulsionare a cheltuierii banilor europeni, inseamna ca intr-adevar nu suntem capabili sa folosim aceste resurse europene.

Eu sper ca va dinamiza implementarea proiectelor europene prin aceasta facilitate de a putea lua cu garantie de stat banii pentru cofinantarea proiectelor europene. Si pe toate domeniile pe care noi le avem in lucru in momentul de fata am deschis aceasta posibilitate, spun eu, extrem, extrem de generoasa. Spun asta pentru ca m-ati tot auzit vorbind de faptul ca partea cea mai grea a greutatilor economice, scuzata sa-mi fie repetitia, a trecut in 2010. Si este timpul si momentul ca, incepand cu 2011, sa incepem sa culegem beneficiile acestor masuri pe care toti romani au fost nevoiti sa le suporte.

Mai multe detalii: AICI.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.