
Emil Boc: Acum ca lucrurile sunt parafate, semnate, doresc sa spun si eu cateva cuvinte. Nu o sa am un discurs la fel de tehnic si pregatit precum colegii mei care sunt de stricta specialitate. Eu o sa spun cateva lucruri generale, ce tin de politica guvernului.
O realitatea pe care o stim cu totii este urmatoarea: timp de 20 de ani s-a incurajat frauda in sistemul medical, prin neluarea masurilor care sa stopeze acest fenomen. Ceea ce noi facem astazi putea fi facut foarte bine si in urma cu 10 ani. Pentru asta iti trebuie vointa politica, in primul rand, si oameni care sa creada in acest obiectiv.
Le multumesc si ii felicit pe cei de fata – alaturi de care sunt convins ca sunt multi atii – incepand cu ministrul Sanatatii, ministrul Comunicatiilor, presedintele CNAS, pentru ca ceea ce am stabilit in Guvern au facut. Proiectele pe care le aprobam astazi sunt o parte componenta a politicii Guvernului de a combate frauda si de a lupta impotriva coruptiei indiferent de locul in care aceasta se manifesta.
Acum avem domeniul Sanatatii. si daca ne prefacem ca nu exista, inseamna ca nu traim in timp real. Exista inca posibilitati de frauda in sistem, datorita faptului ca nu sunt inca puse la punct toate mecanismele de combatere a acestei fraude.
Domnul presedinte sau domnul ministru spunea foarte clar de ce s-a intamplat in 2009 cand s-au prescris pentru un pacient medicamente de diabet pentru 20 de ani. Pentru faptul ca nu exista o posibilitate de a controla in timp real ceea ce se prescrie, evident, ca fiecare poate daca nu respecta legea sa treaca la abuz si la frauda. Si atunci ne miram ca banii contribuabililor platiti din asigurari de sanatate nu ajung. Evident, ca nu vor ajunge niciodata atata vreme cat vor pleca in frauda.
Prin cele trei proiecte majore, si ma refer aici la reteta electronica – pe care o consider parte fundamentala a acestui proces antifrauda -, cardul de sanatate – care se implementeaza in acest an – si sistemul informatic integrat – pus in miscare de anul acesta, chiar daca la inceput au aparut dificultati, dar tenacitatea presedintelui si a celor care au lucrat, au demonstrat ca daca se doreste se poate si functioneaza -, aceste trei elemente fundamentale vor diminua substantial posibilitatea de frauda in sistem, si banii vor ajunge acolo unde trebuie: la medicamente in spitale sau la pacienti atunci cand trebuie sa isi ridice de la farmacie, pe baza prescriptiei obiective ceea ce au nevoie pentru a-si trata bolile.
Dosarul electronic al pacientului este o componenta fundamentala a reformei sistemului de sanatate, pentru ca ne ofera asa cum am aflat posibilitatea de a lua decizii corecte cu privire la situatia sau starea unui pacient, avand in vedere ca ai o oglinda exacta a evolutiei lui si sti sa corelezi in vederea punerii unui diagnostic toate informatiile pe care le ai in fata. Trei dintre acestea vor fi implementate in 2011.
Sistemul informatic integrat merge, prescriptia electronica sau reteta electronica pana la sfarsitul lui 2011 si cardul de sanatate, asa cum am spus, intra incepand cu acest an. Sper ca in 2012 sa avem un pas decisiv si spre implementarea fisei electronice a pacientului, un proiect extrem de ambitios si extrem de benefic pentru sistem.
Astazi, practic, ministrii au semnat programe de peste 40 milioane de euro, bani europeni nerambursabili. Sunt convins ca acesti bani vor economisi alte zeci si sute de milioane de euro care, din nefericire, pana acum, s-au dus ca potential in frauda. In anii care vor urma, acesti bani vor fi economisiti prin faptul ca sistemul va beneficia de ei si nu vor mai merge asa cum din nefericire timp de 20 de ani a existat si exista posibilitatea sa mearga in frauda. Inca o data le multumesc colegilor mei pentru faptul ca au facut ceea ce au promis si sunt sigur ca si implementarea proiectului va fi facuta in termenele si in cadrele pe care le-am stabilit. Spor la treaba si succes, domnilor ministri si domnule presedinte.