Universitatea “Cuza”, pusa sa dea inapoi bani in urma unui proiect POSDRU

Universitatea

Reclamantii le-au cerut judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi sa-i oblige pe cei din Ministerul Muncii – Organismul Intermediar Regional POS DRU Regiunea Nord-Est la rambursarea sumei de 205.156 de lei.

Potrivit reprezentantilor UAIC, in urma cu aproape doi ani, au beneficiat de un proiect finantat din fonduri europene nerambursabile, respectiv “Centrul Regional pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului in Randul Tinerilor”.

La acest proiect, care s-a desfasurat pe parcursul unui an, au fost 200 de participanti, dintre care 100 au fost premiati cu cite 400 de lei pentru a genera deschiderea unor societati comerciale. In plus, primii zece clasati in cadrul concursului organizat in vederea gasirii celor mai bune idei de afaceri au beneficiat de cite un premiu de 10.000 de lei, pentru incurajarea initierii afacerilor respective.

Reclamantii au adaugat ca, din valoarea totala de finantare a proiectului, de 1.330.641 de lei, UAIC a cheltuit doar 728.267 de lei, restul raminind la Organismul Intermediar Regional POS DRU Regiunea Nord-Est. Totusi, in urma unui control, reprezentantii ministerului au formulat o nota justificativa si una de debit, mentionind ca nu vor achita anumite sume din cele cerute. Acestia au declarat neeligibile sumele de 97.556 de lei, reprezentind corectia realizata in urma aplicarii indicelui de indeplinire a indicatorilor proiectului. De asemenea, acestia au declarat neeligibila suma de 107.600 de lei, reprezentand premii acordate in cadrul activitatii finantate.

Explicatia celor din minister a fost ca unii dintre participanti nu indeplineau cumulativ conditiile impuse de organizatori. Astfel, inspectorii au mentionat ca unii participanti nu si-au infiintat o societate comerciala in perioada ceruta. Totusi, reclamantii i-au contrazis pe reprezentantii ministerului, sustinand ca toti participantii la proiect au indeplinit aceasta conditie, dar si pe celelalte, respectiv completarea unei declaratii pe proprie raspundere ca vor folosi banii pentru a inita o afacere si regulamentele concursului. Primul termen de judecata al acestui proces a fost stabilit pentru data de 22 septembrie.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.