700 miliarde lei bani pentru IMM-uri

Valoarea fondurilor nerambursabile destinate finantarii IMM-urilor se ridica la 700 miliarde lei. Banii sint pusi la dispozitie de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), iar suma este de aproape patru ori mai mare decit cea alocata in 2004. Din cele 21 de programe de finantare luate in calcul de institutie pentru 2005, doar patru sint operationale in acest moment.

De asemenea va fi promovata o noua lege privind contractele, care va prevede ca datornicii sa fie executati dupa doua saptamini de la data scadentei, pentru a evita un blocaj financiar. Pentru export, bugetul alocat este de 21 miliarde lei, suma maxima (anuala) ce poate fi atribuita unui mic intreprinzator fiind de 120 milioane lei.

S-au alocat 20 miliarde lei pentru accesul la servicii de consultanta, iar suma maxima ce poate fi acordata unui client eligibil este de 100 milioane lei. Pentru achizitionarea de case de marcat, calculatoare sau realizarea unui site propriu, s-au alocat 12 miliarde lei, iar un client poate obtine cel mult 18 milioane lei. Bugetul alocat produselor de artizanat nu depaseste 5 miliarde lei, iar suma maxima ce poate fi obtinuta este de 80 milioane lei.

Printre conditiile puse celor care solicita fonduri nerambursabile se numara si faptul ca trebuie sa aiba capital social integral privat; sa nu aiba datorii la stat; sa aiba cel putin un an vechime in activitatea pentru care solicita finantare; de asemenea trebuie amintit ca finantarea nu va depasi 60% din valoarea fiecarei cheltuieli considerate eligibile.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 21 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.