Uniunea Europeana schimba regulile pentru finantarile regionale. Ce va face Romania?

Uniunea Europeana, reguli, finantari regionale

Obiective de performanta, bonusuri, proceduri simplificate. Acestea sunt promisiunile „arhitectilor” politicii de dezvoltare regionala pentru 2014-2020. Conditiile pentru statele membre se schimba, astfel ca acestea vor fi obligate sa aiba strategie atunci cand cer bani europeni.

Programele ce vor fi finantate din 2014 din fonduri europene dedicate regiunilor se vor concentra mult pe inovare si pe dezvoltarea micilor afaceri, iar performanta in cheltuirea lor va fi evaluata.

„A fost un acord general in Consiliul European legat de principiul finantarilor pe un numar limitat de prioritati, in special a investitiilor pentru eficienta energetica, inovare sau dedicate intreprinderilor mici si mijlocii”, a declarat comisarul european pentru Dezvoltare regionala, Johannes Hahn, dupa ce noua viziune a fost discutata in Consiliul UE.

Indicatori de performanta

Marea problema a Romaniei e faptul ca n-a reusit sa acceseze decat un sfert din fondurile ce ii erau alocate. in privinta fondurilor de coeziune, lucrurile stau cu atat mai dramatic. „Romania a atras, din 2007 si pana acum, 1,9% din fondurile de coeziune puse la dispozitie”, a declarat consilierul prezidential Leonard Orban.

Consiliul a stabilit astfel ca este nevoie „de o intelegere comuna a performantei, inclusiv o metodologie de evaluare”. Aceasta inseamna monitorizarea proiectelor si a felului in care sunt cheltuiti banii si o concentrare mai mare pe rezultate. In cadrul noii politici, Comisia Europeana ar putea introduce indicatori – concentrati pe un numar limitat de obiective masurabile – pentru a urmari felul in care sunt folositi banii.

Nu avem strategie

Una dintre problemele reclamate in Romania de aplicantii pentru finantarile europene este birocratia. Noua politica va aduce clarificari, iar unele proceduri vor fi simplificate.

„Perioada de implementare trebuie sa fie clara, lipsita de ambiguitate si stabila la fel ca si auditul, astfel incat rata de eroare in punerea in aplicare sa scada. Acordurile de audit si control trebuie simplificate, reducand astfel sarcina administrativa si costurile pentru beneficiari si administratiile publice”, se arata in concluziile Consiliului.

In cadrul Consiliului, Romania a sustinut ca va lua in considerare noile conditii care sunt legate de construirea unei strategii si a autoritatilor pentru management. „Romania sustine mentinerea unei ponderi importante a politicii de coeziune in cadrul bugetului comunitar post-2013, o mai mare concentrare a fondurilor pentru un numar limitat de prioritati strategice, precum si mai multa eficienta in utilizarea fondurilor”, a declarat Mihnea Ioan MOTOC, reprezentantul permanent al Romaniei la UE.

Cele mai importante fonduri regionale

Fondul Social European (FSE) este unul dintre mecanismele de finantare europene regionale prin care careUE a incercat reducerea diferentelor economice si sociale in interiorul si intre statele membre. Obiectivul Fondului Social European a fost acela de a promova ocuparea fortei de munca si a incluziunii sociale in toate regiunile Uniunii Europene.

Pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeana angajat aproximativ 75 de miliarde de euro pentru FSE, aproape 8% din bugetul UE pentru cei sapte ani. Alte finantari regionale sunt acordate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de coeziune si au fost accesate de administratiile sau cetatenii UE prin intermediul regiunilor.

Cati bani are de cheltuit Romania

Pentru 2007-2013, UE a alocat Romaniei pentru dezvoltare regionala:

1. Prin Fondul Social European 3.6 miliarde de euro, respectiv 19,2% din bugetul fondului
2. Prin Fondul European de Dezvoltare Regionala 8.9 miliarde de euro
3. Prin Fondul de Coeziune finantare pe proiecte in valoare totala de 6.5 miliarde de euro

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top