Litoralul romanesc va avea sistem de alerta pentru tsunami in 2012

tsunami

In luna mai a acestui an vor fi montati trei senzori submarini la Sulina, Constanta si Varna, care vor da avertizarea de tsunami. Cel mai tarziu, in 2012 va fi pus la punct sistemul de transmisie si alimentare.

Investitia de 5,8 milioane de euro din fonduri europene este unica pentru zona de coasta romano-bulgara, deoarece va putea masura miscarile de tip tsunami.

Vom afla cu 80 de secunde inainte daca este tsunami

„Echipamentul il copiaza pe cel al Japoniei. La 80 de secunde dupa declansarea cutremurului, vom afla daca este tsunami in Marea Neagra”, a declarat inginerul Ioan Verdes, specialist in amplasamente de senzori de la Observatorul Seismologic de la Eforie Nord.

Senzorii vor fi montati in luna mai in largul Marii Negre, la o adancime de aproximativ 30 de metri.

Mangalia, lovita de tsunami

Specialistii spun ca avertizarea de tsunami este necesara intrucat in Marea Neagra au fost inregistrate valuri de patri-cinci metri. In ultimii 200 de ani, in Marea Neagra s-au produs peste 24 de tsunami – 3 in Romania, 8 in Crimeea si restul pe coastele Bulgariei si Turciei.

Ultimul tsunami a avut loc in anul 1901, la 31 martie, in zona Mangaliei, unde valurile au atins trei-patru metri la tarm. La inceputul veacului un petic de pamant, candva intre granitele Romaniei, se afla acum in Bulgaria. De asemenea, oamenii de stiinta banuiesc ca un tsunami a maturat Callatisul, actualul oras Mangalia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top