500 de copii din Salaj, ajutati sa isi invinga handicapul cu bani europeni

copii

Aproape 500 de copii cu dizabilitati din Salaj, copii crescuti in familii sau dati in plasament, vor beneficia de terapii de recuperare la domiciului, oferite de o echipa formata din sase specialisti din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Echipa a fost pregatita printr-un proiect al Ministerului Muncii, finantat din fonduri europene, ce are ca scop incurajarea pastrarii copiilor cu probleme in familie.

Pentru deplasarile echipei la acesti copii, prin proiect s-a cumparat un microbuz, dar si aparatura de kineto-terapie, teste psihologice si echipamente de logopedie. Valoarea cheltuielilor materiale se ridica la 75.000 de lei – a aprecizat, astazi, la lansarea activitatii echipei mobile, Violeta Milas, directorul DGASPC Salaj.

484 de copii vor beneficia de terapie

In Salaj sunt in acest moment, potrivit datelor DGASPC, 662 de copii cu dizabilitati. 484 dintre ei au fost selectati sa beneficieze de recuperare cu ajutorul acestei echipe mobile. „Nu putem interveni la copii cu astm bronsic sau cu psoriazis. Am ales acei copii pe care ii putem ajuta prin kineto-terapie sau prin consiliere psihologica sau logopedica”, explica Violeta Milas.

In judet sunt acum trei centre specializate in recuperarea copiilor – cate unul la Zalau, la Simleu Silvaniei si la Jibou, insa peste jumatate din copiii cu probleme din Salaj sunt in mediul rural, iar transportul lor la unul dintre aceste centre este dificil, mai ales pentru cei proveniti din familii mai sarace.

„Sa nu va inchipuiti ca vom face minuni!”

Directorul DGASPC precizeaza, din capul locului, ca scopul acestei echipe si al proiectului nu este acela de a face minuni, ci de a face ca acesti copii sa capete macar un grad minim de independenta, sa invete cateva deprinderi elementare. „Sa nu va inchipuiti acum ca un copil tetraplegic va merge acum! Vom incerca sa ii ajutam atat cat se poate sa aiba o viata mai buna”, completeaza Milas.

Salajul este unul dintre cele 20 de judete din tara in care se implementeaza acest proiect.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top