BNR acorda un calificativ bun pentru 90% din banci

Aproape 90% din activele bancare sunt considerate de rating 2, in conditiile in care cea mai buna clasificare este rating 1. Nici o banca din sistem nu indeplineste cerintele pentru rating 1. Clasificarea la care facem referire se regaseste in ultimul raport BNR privind evaluarea bancilor pe baza Sistemului Uniform de Rating Bancar. S-au luat in calcul cateva componente specifice: adecvarea capitalului, calitatea actionariatului, calitatea activelor, managementul, profitabilitatea si lichiditatea. Conform celor mai noi statistici, 14 banci sunt cotate ca avand rating 3, rating de nivel mediu, caracteristic pentru 12% din activele bancare.

Spre finalul clasamentului se situeaza o banca de rating 4 (care detine 0,5% din activele bancare), aflata in prezent sub observatia BNR in ceea ce priveste calitatea actionariatului. Cel mai slab este considerat ratingul 5, unde se incadreaza, de asemenea, o singura banca (care detine 0,16% din total active bancare din sistem). Aceasta are restrictii in a primi bani de la populatie si de creditare, conform reglementarilor bancii centrale avand voie sa dea imprumuturi doar in limita a 50% din fondurile proprii. In cazul in care o banca de rating 5 nu-si majoreaza capitalul, are toate sansele sa-si piarda licenta de functionare.

Specialistii spun ca in astfel de situatii ar trebui ca banca sa-si reduca costurile, sa-si diversifice serviciile si gama de produse, sa-si creasca capitalul (daca are resurse), sa nu mai imprumute bani din piata si sa gaseasca surse ieftine de finantare. Spre sfarsitul acestui an va fi introdus un nou indicator de rating bancar – senzitivitatea la riscul de piata, in baza caruia va putea fi analizata reactia unei banci la variatia unor factori externi precum cresterea brusca a dobanzii, a cursului de schimb. Conform declaratiilor directorului Directiei Supraveghere din BNR in urma simularilor realizate pana acum vizavi de acest nou indicator de rating a rezultat ca sistemul bancar este stabil. Pentru a evita interpretarea incorecta a informatiilor, in continuare, banca centrala nu va face publice ratingurile acordate bancilor, acestea fiind considerate doar de uz intern.

Sursa: , Adevarul online, 10 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.