Microfinantari marite

Piata serviciilor de microfinantare este estimata la ora actuala la aproximativ 500 de milioane de dolari, perspectivele fiind in crestere. In 2004, portofoliul de creditare s-a ridicat la 36,5 milioane de dolari, cu aproximativ 60% mai mult decit cu un an in urma, iar numarul de microcredite s-a ridicat la 15.000 de microcredite, fata de 8.400 de microcredite in 2003. Si anul acesta trendul se asteapta sa fie unul pozitiv, estimandu-se o crestere de 60-70%, in principal pe baza suplimentarilor de fonduri care vor veni de la institutiile internationale, dupa cum apreciaza apreciaza reprezentanta Coalitiei de Microfinantare din cadrul Programului de Dezvoltare a IMM.

Cu toate acestea reprezentantii Uniunii Europene considera ca Romania a ramas in urma in ceea ce priveste numarul IMM-urilor nou infiintate. Pe piata serviciilor de microfinantare activeaza momentan 15 organizatii cu filiale raspindite pe tot teritoriul tarii, printre acestea numarindu-se ROMCOM, CDE, CAPA, CHF sau Opportunity Romania. Acestea acorda microcredite (imprumuturi mai mici de 25.000 de euro) pentru agentii economici sau pentru persoanele fizice autorizate, care in mod normal nu indeplinesc conditiile de creditare impuse de sistemul formal.

USAID acorda Romaniei, prin Programul de Dezvoltare a IMM-urilor ce se desfasoara in perioada 2003-2008, 13 miliarde de dolari pentru asistenta tehnica acordata IMM-urilor, pentru imbunatatirea cadrului legislativ cu privire la intreprinderile micro, mici si mijlocii si pentru facilitarea accesului la credite. Principalul avantaj oferit de societatile de microfinantare consta in faptul ca sint usor de accesat. Mai precis, acestea acorda imprumuturi si IMM-urilor care nu au istoric de creditare, garantii sau solicita credite cu o valoare mica, precum si celor care vor sa demareze o afacere.

In functie de societate, dobinzile percepute sint cuprinse intre 5 si 15%, iar imprumuturile se acorda pe perioade de pina la trei ani. Firmele din industria de profil solicita de cele mai multe ori garantii, bunuri materiale sau imobile, in valoare de 120% din costul creditului plus dobinda. Exista insa si societati care nu cer nici un fel de garantii, in schimb, acorda creditul esalonat, in trei etape, contractantul fiind astfel obligat sa demonstreze faptul ca este un bun platnic. Nu in ultimul rind, in cazul creditelor acordate in mediul rural, se tine foarte mult cont de informatiile pe care institutia de finantare le primeste de la concetatenii celui care solicita linia de finantare. Statisticile arata ca in cazul microfinantarilor, pierderile datorate nerambursarii creditelor este de numai 0,02%.

Sursa: , Cotidianul online, 06 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top