Baza fiscala a companiilor europene: facilitarea activitatii economice si reducerea costurilor aferente

fiscalitate

Scopul acestei propuneri este de a reduce semnificativ costurile administrative si de conformare la reguli, precum si incertitudinile juridice cu care se confrunta in prezent firmele din UE care, pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, trebuie sa se conformeze dispozitiilor a 27 de sisteme nationale diferite.

Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a companiilor (CCCTB) propuse de Comisie este ca societatile sa beneficieze de un sistem de „ghisee unice” pentru transmiterea declaratiilor fiscale si sa isi poata consolida astfel toate profiturile si pierderile inregistrate pe tot teritoriul UE.

Statele membre isi vor pastra integral dreptul suveran de a stabili o rata proprie a impozitului pe profit. Comisia estimeaza ca CCCTB va permite societatilor din intreaga UE sa economiseasca anual 0,7 de miliarde de euro prin reducerea costurilor de conformare si 1,3 de miliarde de euro prin procesul sus-mentionat de consolidare.

In plus, societatile care doresc sa se extinda transfrontalier vor putea astfel economisi pana la 1 miliard de euro. De asemenea, CCCTB va face piata UE sa fie mult mai atractiva pentru investitorii straini.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: „Datorita CCCTB, activitatea economica din UE va deveni mai simpla, mai ieftina si mai convenabila si va permite IMM-urilor care doresc acest lucru sa se extinda si pe pietele altor tari. Propunerea de astazi este buna atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru competitivitatea globala a UE”.

Atunci cand vine vorba de impozitul pe profit, piata unica se confrunta inca cu obstacole serioase in desfasurarea activitatii intreprinderilor. Cele ce opereaza transfrontalier trebuie sa respecte pana la 27 de seturi diferite de reguli pentru calcularea bazei lor fiscale si trebuie sa lucreze cu pana la 27 de administratii fiscale diferite.

In plus, se confrunta cu un sistem extrem de complex de stabilire a modului de impozitare a tranzactiilor intra-grup (preturile de transfer) si nu-si pot compensa pierderile suferite intr-un stat membru prin profiturile realizate intr-un altul. Ca urmare, firmele mai mari se confrunta cu costuri si complicatii enorme, in timp ce intreprinderile mai mici sunt adesea descurajate in ce priveste extinderea in interiorul UE.

CCCTB vizeaza eliminarea acestor probleme, oferind companiilor un set unic de reguli de calculare a bazei fiscale si posibilitatea de a transmite o singura declaratie fiscala consolidata unei singure administratii pentru intreaga activitate desfasurata pe teritoriul UE. Pe baza acestei declaratii fiscale unice, baza de impozitare a companiei ar urma sa fie mai apoi repartizata intre statele membre in care aceasta isi desfasoara activitatea, potrivit unei formule specifice.

Aceasta formula va lua in considerare trei factori: activele, forta de munca si vanzarile. Dupa repartizarea bazei fiscale, statele membre vor fi autorizate sa-si impoziteze cota-parte din aceasta in functie de propria lor rata de impozit pe profit. In cadrul CCCTB, statele membre vor continua sa-si stabileasca propria rata de impozit pe profit la nivelul pe care il considera adecvat, acest lucru fiind prerogativa lor nationala.

CCCTB urmeaza sa fie optional pentru companii, respectiv cele care considera ca ar putea avea de castigat de pe urma unui sistem armonizat la nivelul UE pot sa opteze pentru integrarea in CCCTB, in timp ce celelalte isi pot continua activitatea in cadrul sistemelor nationale.

CCCTB este considerata o initiativa importanta a Comisiei Barroso II in contextul Strategiei Europa 2020. Acest proiect a fost mentionat si intr-o serie de documente strategice importante care vizeaza eliminarea obstacolelor din cadrul pietei unice si stimularea cresterii economice si crearii de locuri de munca in UE (Actul privind Piata Unica, Analiza Anuala a Cresterii si „Pactul pentru Euro”).

Informatii suplimentare

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top