Tigancile, recrutate pentru programul de calificare

tiganci

Proiectul de calificare a femeilor rrome a fost lansat de autoritatile locale din Resita, in parteneriat cu Primaria Targu-Jiu si alte institutii din tara, fiind finantat cu 5,3 milioane de lei din fonduri europene. Prin intermediul acestui program, 120 de tiganci din resedinta judetului Gorj vor invata o meserie, crescandu-si astfel sansele de a-si gasi un loc de munca.

“Suma nerambursabila ce revine municipalitatii se ridica la 575.000 de lei, iar contributia proprie este de 21.000. Primul pas in derularea proiectului consta in formarea a sapte mediatori sociali din randul persoanelor de etnie rroma. Acestia vor selecta ulterior femeile care vor participa gratuit la cursurile de formare profesionala”, a declarat Corina suta, sefa Biroului de Programe si Politici Comunitare din cadrul Primariei Targu-Jiu.

Mediatori cu studii medii

Astazi a fost prima zi de depunere a dosarelor de inscriere pentru postul de mediator. Candidatii trebuie sa aiba studii medii, o buna capacitate de comunicare, sa nu fie angajati, dar sa aiba cunostinte de folosire a computerului.

“Urmez cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Constantin Brancusi, la specializarea asistent medical generalist. Mi-am depus dosarul pentru postul de mediator si cred ca mi se potriveste. Dupa cei voi termina cursurile, voi sprijini femeile din comunitatea din care fac parte”, a declarat Denisa Patru, de 20 de ani.

Timp de 11 luni, mediatorii se vor ocupa de selectarea celor 120 de tiganci care isi doresc sa invete o meserie. Ele trebuie sa aiba minim patru clase si sa fie somere pentru a beneficia gratis de cursurile de calificare si de consiliere.

“Vreau sa intru in acest program si sa deprind o meserie, pentru ca pana acum m-am ocupat doar de copii si de casa. Mi-as dori sa am o calificare in croitorie”, a spus Liliana Predica, de 31 de ani.

De asemenea, vor fi selectati 25 de manageri din Gorj care vor beneficia de cursuri de interculturalitate pe problematica roma, informare, ateliere de lucru, studii de specialitate, campanii de schimbare a atitudinii fata de rromi, subventii pentru angajarea femeilor rome calificate. Pentru derularea in bune conditii a proiectului, la Targu-Jiu va fi amenajat un centru de incluziune.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.