Varianta finala a Ghidului Solicitantului pentru Asistenta Tehnica

Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) are drept obiectiv asigurarea unui proces eficient si transparent de implementare a instrumentelor structurale in Romania, conform principiilor si regulilor de parteneriat, programare, evaluare, comunicare, management, inclusiv management financiar, monitorizare si control.

Programul raspunde unor nevoi identificate pentru intregul sistem de management si implementare a instrumentelor structurale, comune in unele cazuri pentru o categorie de actori. Impreuna cu celelalte programe operationale, POAT va contribui in mod substantial la realizarea prioritatii tematice identificate in Cadrul Strategic National de Referinta, si anume “Construirea unei capacitati administrative eficiente”.

Pentru a asigura cel mai eficient mod de utilizare a instrumentelor structurale, in conformitate cu acquis-ul comunitar si politicile comunitare relevante, fiecare stat membru are obligatia monitorizarii, evaluarii si controlului cheltuielilor din instrumentele structurale, precum si a informarii si promovarii asistentei financiare si sistemului de implementare.

Axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul fiecarui program operational vor oferi asistenta specifica procesului de pregatire a proiectelor, monitorizare, evaluare si control, precum si activitatilor de comunicare care sa asigure o publicitate corespunzatoare, in conformitate cu specificitatea fiecarui program operational.

Aceasta asistenta specifica se va completa cu instrumentele orizontale de asistenta care raspund necesitatilor comune tuturor structurilor si actorilor implicati in gestionarea si implementarea instrumentelor structurale, cu dezvoltarea unui Sistem Unic de Management al Informatiei capabil sa furnizeze informatii transparente cu privire la absorbtia fondurilor, precum si cu activitati orizontale in vederea constientizarii publicului cu privire la rolul sprijinului comunitar si a asigurarii unei intelegeri de ansamblu asupra interventiilor instrumentelor structurale.

Aceste trei domenii generale de interventie presupun pregatirea si implementarea unui program operational orizontal de asistenta tehnica. Celelalte Autoritati de Management (AM) pot primi sprijin prin POAT in vederea implementarii operatiunilor utile partilor implicate in doua sau mai multe programe operationale. In acelasi timp, POAT ofera sprijin sporit procesului de coordonare si sistemului de control financiar si audit.

Ghidul Solicitantului

Sursa: Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.