Dobinzile la credite vor continua sa scada

Guvernatorul BNR a atras atentia ca in Romania exista in prezent foarte multi bani care stau nefolositi pentru ca intermedierea financiara se afla inca la niveluri coborite. Oficialul BNR afirma ca, desi a crescut creditul neguvernamental, acele imprumuturile contractate de populatie si firme, gradul de intermediere financiara care se calculeaza ca pondere a creditului in PIB este inca foarte scazut.

Sume imense de bani nu-si gasesc utilizarea in economia romaneasca. Intrarile de capitaluri in exces fata de capacitatea de absorbtie a economiei obliga Banca Nationala sa scoata din circulatie, prin operatiuni de sterilizare, sute de mii de miliarde de lei, pentru ca aceste sume sa nu aiba un impact inflationist. In context, guvernatorul a apreciat ca bancile nu vor avea incotro si vor trebui sa scada in continuare marja dintre dobinzile cerute la imprumuturi si cele acordate la depozite. Guvernatorul BNR a afirmat ca marja mare tine de “epoca copilariei sistemului bancar”.

In opinia guvernatorului BNR, concurenta de pe piata va obliga bancile romanesti sa mizeze mai mult pe cresterea volumului creditarii decit pe diferenta dintre dobinzile active si cele pasive. In context, se crede ca actuala inclinatie a bancilor catre creditarea populatiei va conduce la o saturatie a pietei de retail, pe masura ce capacitatea de indatorare a populatiei va creste. In consecinta, bancile vor trebui sa-si indrepte atentia spre creditarea agentilor economici din productie, comert, servicii, unde exista un cimp nelimitat de creditare, care nu este folosit.

Sursa: , Cotidianul online, 12 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.