Sprijin pentru fermierii romani si bulgari

Fostul bloc al celor 15 natiuni trebuie sa acopere diferenta de bani in cazul in care fondurile agricole ale UE vor fi epuizate in momentul aderarii Romaniei si Bulgariei, in 2007. Astfel, pentru sprijinirea fermierilor din Romania si Bulgaria, bugetul subventiilor agricole destinat agriculturii celor cinsprezece state ale Uniunii Europene ar putea fi reduse.

Comisia Europeana a propus un buget al Uniunii de 1,14% din produsul national brut (PNB), respectiv circa 930 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Tarile cu o contributie insemnata la bugetul Uniunii, Austria, Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda si Suedia cer o plafonare a cheltuielilor la nivel actual de 1% din PNB, care reprezinta aproximativ 815 miliarde de euro, pentru urmatorii sapte ani.

Comitetul Parlamentului European solicita redeschiderea acordului UE asupra bugetului agricol, care prevede mentinerea cheltuielilor la actualul nivel de 42 de miliarde de euro anual, in perioada 2007-2013. In vederea garantarii nivelului de sprijin pentru Romania si Bulgaria exista posibilitatea derularii unui proces treptat de cofinantare obligatorie, in randul celor 15 state.

Franta si Spania vor avea cel mai mult de pierdut, daca pactul va fi revizuit, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene. Votul Parlamentului European asupra acestei probleme urmeaza sa aiba loc in luna iunie. Liderii Uniunii Europene urmeaza sa se intalneasca pentru discutii asupra cheltuielilor viitoare la inceputul lunii iunie. Pentru a intra in vigoare, acordul final va trebui sa primeasca aprobarea forului legislativ.

Sursa: , Cotidianul Gandul online, 12 mai 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.