86.531.920 Euro pentru sistemul de apa si apa uzata in Covasna

sistem de apa

“Nu intamplator semnam azi, de Ziua Mondiala a Apei, acest contract. Este cel mai mare proiect de pe teritoriul judetului si aproape jumatate din locuitorii sai vor beneficia de lucrarile la reteaua de apa si canalizare”, a precizat László Borbély.

Obiectivul contractului consta in reabilitarea si extinderea sistemului de distributie si tratare a apei si a sistemului de colectare si epurare a apei uzate in zonele Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Covasna si intorsura Buzaului.

Ministrul Mediului si Padurilor a atras atentia, totusi, ca responsabilitatea implementarii acestor proiecte se afla la beneficiar.

“Marea provocare pentru perioada 2011-2012 ramane absorbtia fondurilor, ce cade in sarcina beneficiarilor. Ne situam pe primul loc, la nivelul european, in ceea ce priveste contractele de finantare europeana incheiate pe probleme de mediu, cu o valoare totala de 3,9 miliarde euro dintr-un total de 5,6 miliarde alocate pentru acest domeniu. Ne aflam insa pe ultimile locuri in ceea ce priveste cheltuirea acestor bani, cu o absorbtie efectiva a fondurilor de circa 100 de milioane de euro”.

Totodata László Borbély a anuntat ca Ministerul Mediului si Padurilor va lansa, incepand din primavara acestui an, programul de construire a pistelor pentru biciclisti in mediul rural si urban, cu fonduri suportate 90% din Fondul de Mediu si restul din bugetul autoritatilor locale.

“Deocamdata vor fi 50 de milioane de lei, dar vom putea suplimenta acest fond. Piste pentru biciclisti nu inseamna ca tragi o linie pe trotuar si o denumesti pista pentru biciclisti. Unde e posibil, trebuie sa largesti trotuarul, unde e posibil trebuie sa faci drumul mai mare sau, atunci cand concepi constructia unui drum, tot atunci prevezi si pistele pentru biciclisti si o parte din cheltuieli vor fi suportate de la Fondul de Mediu”, a adaugat László Borbély.

Referitor la alte proiecte aflate in derulare in judet, ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca, numai pentru impaduriri, pentru acest an au fost alocati de doua ori mai multi bani decat in anul 2010. De asemenea, in Programul Casa Verde pentru judetul Covasna, au fost depuse 551 dosare in valoare de 3.356.000 lei din care au fost deja decontate 111 dosare in valoare totala de 663.916,98 lei.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.