Marius Ghenea la Iasi: „Poti sa faci bani fara sa ai bani!”. Lectie de antreprenoriat de la managerul momentului

Marius Ghenea

„Porneste de acasa, fa bartere, cauta functia nu forma, cheama voluntari si interni, foloseste internetul, incaseaza avansuri, incepe de jos, intra repede pe piata, sa incerci sa ai cash flow, nu profit!”. Acesta ar trebui sa fie „decalogul” unui antreprenor aflat la inceput de drum, conform omului de afaceri Marius Ghenea.

Prin exemplul sau personal, acesta i-a invatat pe cei prezenti ca unul dintre cele mai bune puncte de pornire a unei afaceri este locuinta proprie. Abtinerea de la cheltuielile inutile este un alt sfat pe care acesta l-a dat iesenilor.

„De exemplu, daca ai nevoie de o masina, nu-ti lua una scumpa, ci una eficienta. Sau un birou. El nu trebuie sa faca altceva decat sa sustina calculatorul”, spune Ghenea.

Un alt aspect de care multi dintre antreprenori nu tin cont este cel al veniturilor. Acestia se asteapta la profit si nu se gandesc la cash-flow-ul atat de necesar in cadrul unei companii.

„Toti se gandesc ca un business este facut pentru profit. Este nevoie de cash flow pentru plata facturilor, pentru reinvestire, pentru orice fel de cheltuieli”, sustine Marius Ghenea.

Acesta a vorbit la Iasi si despre oportunitatile de finantare pe care le au pe piata companiile, in special cele aflate la inceput de drum.

„Regula mea de aur este ca in cazul in care nu poti sa incepi un proiect fara finantare, atunci mai bine nu mai incepi deloc!”, spune Ghenea. increderea unui antreprenor in proiectul sau este esentiala pentru a-i convinge pe ceilalti sa investeasca in initiativa.

Omul de afaceri a prezentat si cateva dintre cele mai des intalnite surse de finantare. Prima dintre acestea a fost 3P. Un concept nou pentru ieseni, acesta le-a stimulat interesul.

„Cei 3P sunt, de fapt, cei parintii, prietenii si …alti prosti care sunt convinsi sa sprijine o afacere. Problema este ca de obicei ei nu au nici cea mai mica idee despre businessul tau”, explica omul de afaceri.

Cea de-a doua optiune de finantare este Bootstrapping-ul. Un concept nou, acesta este folosit pentru a defini vechea mentalitate romaneasca de „strangere a curelei”.

„Romanul face acest lucru de prea mult timp si fara legatura cu afacerile. Dar Bootstrapping-ul este un exemplu clar ca poti sa faci bani fara sa ai bani. Adica un ban economisit este un ban castigat. Fiecare antreprenor poate face bani pe baza economiilor”, este de parere Ghenea.

Acesta a vorbit antreprenorilor ieseni si despre conceptul de Business Angel, pe care il considera ca pe un fel de casatorie. Ideea aceasta a fost implementata si la Iasi de catre doi oameni de afaceri locali. Din pacate, nu a avut succesul scontat din cauza slabei implicari a celui care a primit finantarea.

„Impreuna cu partenerul meu am pus la bataie 200.000 de euro, dar am vazut ca sunt mult mai putini aplicanti decat ne asteptam. in 2008 orice initiativa din zona comertului era ucisa de boom-ul imobiliar. Toti voiau sa cumpere un imobil pe care sa-l vanda ulterior”, spune omul de afaceri Gabriel Mardarasievici.

Proiectul pe care acesta l-a finantat pana la urma viza publicitatea stradala prin ecrane dinamice. „Din pacate, nu a mers. Interlocutorul nostru nu era dedicat. Era un baiat cu intentii bune, dar a fost o alegere nefericita”, a conchis acesta.
Iesenii pot participa pe tot parcursul zilei de astazi la atelierele de lucru din cadrul conferintei Finantare.ro.

Sursa: Adevarul
 
Finantare.ro a lansat Ghidul Business Angels. Descarca de aici Ghidul Business Angels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top