Magiunul de prune Topoloveni, primul produs romanesc in topul calitatii europene

Magiunul de prune Topoloveni

“Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate.

Garantarea calitatii pentru consumatori si a unui pret echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansata de Comisia Europeana in decembrie 2010. Aceasta are in vedere o mai buna recunoastere a valorii produselor de calitate, a traditiilor din care izvorasc si a efortului suplimentar pe care realizarea acestora il solicita.

Procedurile administrative vor fi simplificate, indicatiile geografice (DOP si IGP) vor beneficia de definitii mai clare si protectie imbunatatita, iar specialitatile traditionale garantate (STG) de noi criterii de eligibilitate. Comisia analizeaza si necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producatori, care isi comercializeaza produsele pe piete locale, respectiv producatorilor din zonele montane.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.