Autoritatile locale din Iasi au inaugurat “Centrul Expozitional Moldova”

Evenimentul, aflat la cea de-a XV-a editie, se desfasoara in perioada 6-9 aprilie, reuneste aproximativ 70 de reprezentanti ai firmelor care activeaza in domeniu. Lucrarile “Centrului Expozitional Moldova” au demarat in februarie 2008 si trebuiau finalizate la inceputul lunii august 2009, insa din cauza unor “lucrari neprevazute” au fost amanate pentru luna noiembrie 2009, pentru ca ulterior sa fie cerute noi termene pentru lunile iulie 2010, octombrie 2010, noiembrie 2010.

In cele din urma, lucrarile la “Centrul Expozitional Moldova” au fost finalizate la sfarsitul lunii decembrie 2010. Proiectul a fost implementat de Consiliul Judetean Iasi in parteneriat cu Primaria Iasi, cu fonduri europene alocate prin Programul PHARE 2004 – 2006, Coeziune Economica si Sociala, Proiecte Mari de Infrastructura Regionala.

Costurile pentru ridicarea Centrului au ajuns la 8,3 milioane de euro, cu peste o jumatate de milion de euro mai mult fata de cheltuielile initiale.

In cadrul acordului semnat in anul 2007 cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord – Est, pentru realizarea Centrului Expozitional Moldova, Uniunea Europeana a alocat 5 milioane de euro.

De asemenea, proiectul a beneficiat de co-finantare de la Fondul National pentru pre-aderare de 1,6 milioane de euro, suma la care se adauga contributia locala a Consiliului Judetean Iasi si Consiliului Local Iasi in valoare de 1,7 milioane de euro.

Proiectul “Centrul Expozitional Moldova” vizeaza dezvoltarea infrastructurii de afaceri pentru imbunatatirea accesului la mediul de afaceri in vederea cresterii nivelului competitivitatii IMM-urilor in judetul Iasi si in Regiunea de Nord – Est, iar obiectivul specific al proiectului este asigurarea infrastructurii, logisticii si resurselor pentru dezvoltarea echilibrata si stimularea cresterii competitivitatii intreprinderilor din regiune.

In cadrul “Centrului Expozitional Moldova” vor fi anual peste 1.600 de firme expozante, beneficiare ale serviciilor create de 100 de persoane angajate temporar pe durata lucrarilor de constructii; cinci organizatori de targuri si expozitii din judetul Iasi si opt din alte judete ale Regiunii de Nord – Est; trei firme organizatoare de targuri si expozitii incubate anual; 32 de angajati ca urmare a locurilor de munca directe create in primul an de functionare dupa finalizarea lucrarilor.

“Centrul Expozitional Moldova” a mai fost inaugurat o data, la sfarsitul lunii decembrie 2010, atunci cand lucrarile de constructie au fost incheiate.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.