Lista de intrebari frecvente privind masurile de finantare in cadrul PNDR!

PNDR

1. Un beneficiar care a depus un proiect in cadrul Schemei de Ajutor n578/ 2009 poate depune un alt proiect in cadrul Masurii 123?

Conform mentiunilor din HG nr. 224/ 2008 art.3, alin (3) un beneficiar poate depune un al doilea proiect in cadrul aceleiasi masuri cofinantate din FEADR, cu conditia ca primul proiect sa fie finalizat, cu exceptia beneficiarilor care aplica pentru Masura 125 si pentru Schema de ajutor de stat XS 13/ 2008.

Avand in vedere ca HG nr. 224/ 2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor cofinantate din FEADR, prevede expres o aplicare limitata doar pentru Schema de ajutor de stat XS 13/ 2008, aceasta trebuie interpretata si aplicata ca atare.

2. Actionarul majoritar al unui proiect depus in cadrul Schemei de Ajutor n578/ 2009 poate fi si actionarul majoritar al unui proiect depus in cadrul Masurii 123?

Proiectele solicitantilor ai caror actionari majoritari au in derulare alte proiecte finantate din FEADR in cadrul aceleiasi masuri nu sunt eligibile, cu exceptia celor care aplica pentru Schema de Ajutor de Stat XS 13/ 2008.

3. In cadrul Masurii 123 poate fi considerata activitate de procesare tratarea si depozitarea semintelor?

Activitatea de tratare si depozitare a semintelor nu poate fi considerata o activitate de procesare in cadrul Masurii 123.

4. In ce conditii se obtine punctaj in cadrul criteriului de Selectie nr. 3 “Proiecte care promoveaza activitati mestesugaresti, de artizanat” privind activitatile mestesugaresti?

Activitatea mestesugareasca poate fi scorata daca proiectul prezinta exclusiv acest tip de activitate sau daca este prezentata ca activitate complementara a activitatii prioritare din proiect.

Activitatea complementara este activitatea care are cod CAEN eligibil si care se desfasoara in scopul completarii, dezvoltarii/ optimizarii activitatii initiale (prioritare prin proiect) si nu activitatilor din domenii diferite, care ar putea largi paleta de activitati a solicitantului, fara a completa/intregi activitatea prioritara prin proiect.

5. Ce se intampla cu banii ramasi disponibili ca urmare a neprezentarii sursei de cofinantare pentru proiectele depuse in cadrul Masurii 121? In cazul in care au mai ramas bani pot fi finantate proiectele eligibile dar nefinantate din lipsa de fonduri?

In situatia in care raman fonduri ca urmare a imposibilitatii unor beneficiari de a incheia Contractul de finantare, disponibilul financiar se reporteaza anvelopei totale a masurii.

De asemenea, va informam ca suplimentarea alocarii aferente sesiunilor organizate pentru aceasta Masura in lunile mai respectiv octombrie 2010, in vederea finantarii tuturor proiectelor declarate eligibile pe Masura 121, nu este posibila deoarece s-ar incalca prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare al Comitetului de Selectie si al Comisiei de Contestatii pentru proiectele aferente din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, contravenind astfel atat principiului selectiei proiectelor prevazut in PNDR, cat si principiului transparentei utilizarii fondurilor comunitare.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.