Emil Boc: Pe Masura 3.2.2. sunt astazi in derulare proiecte in valoare de 1,5 miliarde de euro!

Emil Boc

Emil Boc: Am venit aici, in Comana, pentru a vedea cum se implementeaza proiectele europene. Este vorba de un proiect de pe Masura 3.2.2, din domeniul agrar, gestionat de Ministerul Agriculturii. Asa cum am spus de foarte multe ori, cea mai mare problema pe care o are Romania astazi este legata de implementarea proiectelor europene.

Aici e un model cum ar trebui sa se implementeze proiectele europene in Romania: un proiect care a fost contractat la timp, cu licitatii organizate la timp, executat la timp si care are ca termen de finalizare luna iulie. Dupa cum vedeti, 95% din lucrari sunt gata. Asta inseamna sa ai oameni care stiu sa se ocupe de problemele comunitatii.

Este o dovada ca se poate in tara asta sa atragi fonduri europene, sa faci licitatii corecte si sa inchei proiectele la timp astfel incat banii sa nu fie pierduti. Il felicit pe domnul primar, intreaga comunitate, pentru ca au stiut sa-si aleaga oamenii, sa aiba grija de ei si sa aiba performanta.

Vreau sa stiti ca pe Masura 3.2.2. sunt astazi in derulare proiecte in valoare de 1,5 miliarde de euro. Este vorba de 612 proiecte care astazi au sansa sa modernizeze spatiul rural, sa modernizeze Romania. Sunt inca nemultumit de faptul ca doar mai putin de jumatate din cele 612 proiecte au licitatiile incheiate.

Acesta este un semnal pe care il trag catre toate administratiile locale. Urmati exemplul de aici, de la Comana si nu lasati sa treaca timpul pentru ca veti pierde bani europeni. Si vor pierde si alegerile acei primari care nu incheie licitatiile la timp si nu aduc bani europeni.

Din 612 doar vreo 200 si ceva au licitatiile incheiate. Spun asta, pentru ca aceste intarzieri, evident ca, ingreuneaza si sansa de reluare a cresterii economice de catre tara noastra, daca in loc sa faca licitatii corecte si sa aduca bani europeni, le amana sau le tergiverseaza. Deci, este un semnal clar pe care il trag catre administratiile locale spunandu-le inca odata ca acolo unde se iese din termenii contractuali, vom proceda la rezilierea contractelor respective.

Cer, de asemenea, – si ministrul Agriculturii este aici cu mine si ii multumesc -, ca, impreuna cu ceilalti responsabili din agentie, din economiile rezultate din licitatiile facute, sa ofere restului de proiecte care sunt pe lista sansa de a intra in implementare.

De exemplu, aici a fost un proiect de 5,5 milioane euro care s-a licitat cu 5,3 milioane euro. Iata, ca dintr-un proiect s-au economisit 200.000 de euro. Adunate aceste proiecte iese o suma frumusica, pentru ca s-au facut licitatii corecte si am solicitat ministrului Agriculturii ca impreuna cu APDRP sa ia din proiectele de pe lista care nu au intrat in prima etapa in finantare, sa le aduca pentru a putea fi cheltuiti toti banii europeni in urma realizarii acestor economii, dar repet cu o singura conditie: sa se implementeze in timp aceste proiecte.

Redresarea economica se face pas cu pas, primarie cu primarie, proiect cu proiect, om cu om, si de aceea, trebuie sa venim sa spunem – acolo unde lucrurile sunt bune-, da, sa le aratam oamenilor ca se poate, dar si sa-i tragem de urechi pe aceia care, repet, sunt lenesi in absorbtia fondurilor europene.

Cam asta ar fi ceea ce am vazut deocamdata aici, si, dupa cum vedeti, oamenii sunt multumiti cand se face treaba, cand nu se face treaba oamenii nu pot fi multumiti.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.