APIA elibereaza adeverinte pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente!

adeverinte

Aceste credite reprezinta un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii pana la primirea, la termenul prevazut de legislatia in vigoare, a ajutorului de stat care se acorda anual producatorilor agricoli beneficiari ai ajutoarelor de stat la care sunt indreptatiti, pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si respectiv in favoarea bunastarii si protectiei porcinelor.

Pana la aceasta data, APIA a incheiat conventii cu CEC Bank SA, cu Banca Comerciala Romana si cu Banca Transilvania. Astfel, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus Cerere pentru solicitarea ajutorului de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor si respectiv in favoarea bunastarii si protectiei porcinelor si, de asemenea, ca au fost efectuate verificarile administrative asupra Cererii pentru solicitarea ajutorului de stat, pana la data emiterii Adeverintei, conform reglementarilor in vigoare. De asemenea, in adeverinta este mentionata suma calculata in baza Cererii pentru solicitarea ajutorului de stat.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA garanteaza 80% din valoarea creditelor acordate de Banca Creditoare in baza conventiilor incheiate.

Mentionam faptul ca Banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe langa o serie de adeverinte / acte doveditoare necesare dosarului, propriile conditii de creditare, stabilite de catre Creditor si aprobate de catre Banca Nationala a Romaniei. Aici sunt incluse si garantii pe care Creditorul le poate solicita din partea Beneficiarului (fermierului).

Reafirmam recomandarea adresata potentialilor beneficiari interesati sa isi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca (creditoare), pentru a beneficia de conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

Optiunea de a solicita creditul apartine integral fermierului.

Informatii suplimentare – Legislatie:

Hotararea Guvernului nr.838/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Hotararea Guvernului nr.839/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate in favoarea bunastarii si protectiei porcinelor cu modificarile si completarile ulterioare.
Hotararea Guvernului nr.237/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 838/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, precum si a Hotararii Guvernului nr. 839/2010 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate in favoarea bunastarii si protectiei porcinelor.
OUG 25/2011 pentru modificarea unor acte normative privind reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli si gestionarea fondurilor comunitare.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.