Microfinantarea accelereaza in Balcani si franeaza in UE

In Romania, portofoliul organizatiilor principale de microfinantare aproape s-a dublat, ca sume si numar de clienti, in ultimul an. Cresterea este mai mica in Europa occidentala, unde peste 80% din firmele mici au cel putin o linie de credit la banca.

Explicatia o putem regasi in statele care se afla exact intre cele doua momente. In Polonia, asa cum explica directorul Centrului de Microfinantare pentru Europa Centrala si de Est si Noile State Independente, Grzegorz Galusek, bancile se indreapta tot mai mult catre clientii mici, care pana acum nu aveau acces la acestea. In plus, fondurile structurale UE si alte programe care ofera subventii de la stat fac concurenta serioasa micilor imprumuturi. In vechile state membre UE, institutiile non-bancare de finantare se axeaza tot mai mult pe partea sociala, „misiunea” lor fiind reducerea somajului. Creditele clasice, pentru start in afaceri sau dezvoltarea micilor firme, incep sa fie suplimentate cu credite pentru persoane fizice, „folosite in scopul gasirii unei slujbe”, explica Philippe Guichandut, directorul Europeran Microfinance Network.

Concluzia este ca formula actuala, de sprijin pentru micii intreprinzatori cu bani si consultanta, poate functiona foarte bine in urmatorii ani in Romania si in Balcani in general. O data cu integrarea in UE, avantul bancilor va fi puternic resimtit si la nivelul clientilor care nu au acum acces la credite de tip clasic. La Conferinta Anuala Regionala a institutiilor din domeniu, de saptamana trecuta, au fost dezbatute tocmai posibilitatile de atragere de fonduri, dar si de identificare eficienta a publicului tinta. Spre exemplu, in Rusia nu exista o cerere estimata, in acest moment.

In Romania, piata potentiala este estimata la 500 de milioane de dolari. Potrivit Coalitiei de Microfinantare, pana acum, institutiile active pe piata romaneasca au acordat 9.000 de imprumuturi in valoare de aproximativ 36 de milioane de dolari. Ramane de vazut daca diferenta va fi asigurata tot de catre organizatii sau daca bancile vor mirosi oportunitati de extindere pe acest segment.

Sursa: , Revista Capital online, 2 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top