
Oficialii de la Bruxelles estimeaza ca, pentru construirea de retele de transport transeuropene, pentru proiecte in domeniul energiei dar si pentru dezvoltarea telecomunicatiilor este nevoie de 1,5 – 2 trilioane de EURO. Aceasta suma este prevazuta in Strategia 2020.
Emiterea de obligatiuni este modalitatea aleasa de CE, supusa dezbaterii publice si cu adresabilitate directa pentru institutiile financiare, intreprinzatorii si autoritatile publice.
„Cred ca e in primul rand o dovada a faptului ca acum CE incearca sa gaseasca solutii inovatoare pentru a identifica cele mai potrivite resurse financiare. E o initiativa pe care o pregateste impreuna cu Banca Europeana de Investitii, vor s-o finalizeze in iunie si s-o faca functionala pana in 2014. Cred ca astfel de lucruri pot functiona foarte bine, implicarea investitorilor privati alaturi de alte mecanisme inovatoare, in masura in care cadrul legislativ al fiecarui stat membru e foarte bine pus la punct, mai ales legislatia parteneriat public/privat”, a comentat subiectul, intr-o emisiune specializata de televiziune, Aida Catana, senior consultant la EUPC.
Uniunea Europeana va prelua, alaturi de Banca Europeana de Investitii o parte a riscurilor investitionale, facilitand, prin garantii sau imprumuturi, atragerea surselor de finantare.