Primaria Iasi vrea sa imprumute 30 milioane euro pentru cofinantarea proiectelor europene

Bugetul local va fi impovarat cu o datorie de inca 30 milioane de euro. Societatea care va asigura acest nou credit al Primariei va fi selectata pe data de 23 mai. Banii ar urma sa fie uti­lizati doar la gestionarea proiectelor europene pentru care municipalitatea a semnat deja contracte de finantare.

“Creditul va fi folosit in functie de necesitati. Se va plati dobanda doar la suma trasa, din bunii pusi la dispozitie de banca”, a declarat Mihai Chinca, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Conform documentatiei care sta la baza procedurii de achizitie, durata contractului de imprumut va fi cuprin­sa intre 15 ani si 20 de ani. Imprumutul va fi facut in moneda euro.

Creditul va putea fi utilizat la finantarea proiecte­lor stabilite printr-o hotarare a Consiliului Local. Sefii Primariei au solicitat si o perioada de gratie de trei ani pentru rambursarea liniei de finantare, dobanzile urmand a fi achi­tate in functie de sumele cheltuite de municipalitate. Linia de finantare va sta la dispozitia Primariei o perioada de trei ani. Sefii din Palatul Roznovanu vor ca imprumutul sa fie rambursat in rate trimestriale egale.

Ca varianta de achitare a creditului este prevazut si scenariul financiar folosit de Primarie in cazul imprumutului de 200 milioane lei de la Dexia. Astfel, in cazul in care piata obligatiunilor municipale va oferi dobanzi mai bune decat cele de la cred­it, municipalitatea poate folosi acest instrument pentru a achita creditul de 30 milioane euro. In caietul de sarcini s-a prevazut ca la rambursarea anticipata a creditului sa nu fie percepute comisioane sau taxe. Dobanda oferita la licitatie va fi in functie de cotatiile Euribor la trei luni plus minus o marja acordata de ofertant. Dupa conditiile cerute de Primarie, prima rata din noul credit ar urma sa fie platita de la bugetul local in trimestrul II al anului 2014.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.