Bani europeni pentru informarea IMM-urilor

In perioada 1999-2004, Romania a accesat fonduri europene de aproximativ 200 de milioane de euro pentru informarea IMM-urilor cu privire la implementarea normelor si directivelor europene. In momentul de fata insa, nimeni nu poate spune concret care a fost finalitatea acestor programe de informare. Insusi presedintele Agentiei pentru IMM-uri recunoaste ca toti banii au fost cheltuiti in van. Mai mult, in vreme ce UE ne-a oferit gratis bani pentru a ne educa antreprenorii, IMM-urile romanesti platesc bani grei pe consultanta si documente de informare. Toate acestea in contextul in care micii agenti economici depind de informatii pentru a reusi sa supravietuiasca dupa aderare.

Majoritatea proiectelor implementate pina acum in domeniul IMM-urilor au rezultate doar pe hirtie. Oficialii Uniunii Europene spun ca vor face o comisie care sa verifice rezultatele acestor proiecte. In caz de esec, statul roman va trebui sa returneze banii. Este vorba de 200 de milioane de euro.

In perioada 1999-2004, Romania a accesat fonduri europene de aproximativ 200 de milioane de euro pentru informarea IMM-urilor cu privire la implementarea normelor si directivelor europene. In momentul de fata insa, nimeni nu poate spune concret care a fost finalitatea acestor programe de informare. “Toata lumea discuta in Romania inca retoric despre IMM-uri si lipsesc in cele mai multe cazuri actiunile practice. Toate fondurile investite s-au dus pe seminarii informale, pe tiparire de brosuri si nu pe actiuni concrete de informare a detinatorilor de afaceri mici si mijlocii, in legatura cu normele europene”, spune Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri. Mai mult, oficialii europeni spun ca, pentru programele care nu si-au atins obiectivele, Romania va trebui sa inapoieze banii. “Va fi o comisie europeana care va evalua toate proiectele implementate pina acum pentru IMM cu finantare din fonduri europene. Daca se va adeveri ca nu si-au atins obiectivele, statul roman va trebui sa returneze banii respectivi”, spun oficialii Euro Info Centre din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, prezenti in cadrul Tirgului IMM, ce s-a deschis ieri in Bucuresti.

Sursa: , Cotidianul online, 3 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.