In iunie, rata dobanzii de referinta este de 8%

Pentru iunie 2005, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) este de 8,00% pe an, anunta un comunicat al institutiei.
Rata dobanzii de referinta a fost introdusa prin circulara nr.3 din 1 februarie 2002 si se calculeaza ca medie aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzii la depozitele atrase de BNR si la operatiunile reverse repo (banca rascumpara certificatele in cazul in care posesorul are nevoie de lichiditati) din luna anterioara celei pentru care se face anuntul.

Daca in ianuarie 2005 Banca Centrala anunta o rata a dobanzii de referinta de 17,31%, in februarie aceasta a cunoscut o prima scadere la 15,69%, pentru ca apoi, in martie si aprilie, sa ajunga la 10,75% si respectiv 8,45%. Mai a cunoscut cea mai scazuta valoare din istoria sa pentru rata dobanzii de referinta, respectiv 7,96%. Pe de alta parte, Consiliul de administratie al BNR decidea in sedinta sa din 7 aprilie stabilirea la nivelul de 12,50% a ratei dobanzii de politica monetara (rata dobanzii de interventie), cu doua puncte procentuale sub nivelul anterior. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de Banca Centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

Dupa cum observa de curand Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, tendinta Bancii Centrale este de unificare a celor doi indicatori, rata dobanzii de referinta si rata dobanzii de interventie, pe masura ce procesul de dezinflatie si mixul de politici economice adoptate de autoritati vor ajunge la obiectivele stabilite.

Sursa: , Realitatea Romaneasca online, 6 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.