Blocaj de 150 milioane euro fonduri europene

pasaj

Majoritatea proiectelor importante de investitii demarate la nivelul Iasului se misca foarte greu. Birocratia excesiva in derularea proiectelor, avalansa de contestatii, concurenta acerba care conduce la sicane intre firme, dar si balbele administrative si politice duc la blocaj.

Municipalitatea are in implementare sase proiecte importante care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile. Alte doua proiecte sint in curs de evaluare la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Un an pierdut in proceduri la CET si Ciric

Cele mai avansate proiecte ar trebui sa fie cel de retehnologizare CET, estimat la aproximativ 74 milioane euro si cel de amenajare a bazei de agrement Ciric, estimat la peste 11 milioane de euro. Contractele de finantare in cazul acestor doua proiecte au fost semnate inca din luna martie a anului trecut. In cazul CET s-au organizat deja trei licitatii de lucrari evaluate la 130 milioane lei. Procedurile au fost demarate inca de anul trecut, dar nici pina acum nu s-a putut semna vreun contract de lucrari. O procedura, cea pentru reabilitarea pompelor de transport este contestata. „Celelalte doua licitatii, pentru instalatia de desulfurare si pentru instalatia de colectare zgura si cenusa sint in faza de analiza. Se cer multe clarificari”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Al doilea proiect, Ciricul, al carui contract de finantare a fost parafat in martie 2010, este si el blocat. Multe lucrari nu pot fi efectuate din cauza ca municipalitatea nu a obtinut pina acum un aviz pentru defrisarea padurii. In mod normal, conform graficului de lucrari anuntat de Primarie si constructor, lucrarile ar fi trebuit sa inceapa pe data de 15 februarie. Acum ar trebui sa se lucreze deja la amenajarea terenului, la amenajarile exterioare, iar peste doua saptamini ar fi trebuit sa se demareze lucrarile de la plaje si piscine. In mod normal, lucrarile ar trebui sa se termine pe 3 august 2012. Deocamdata, se lucreaza doar in zonele in care nu este nevoie de defrisari. In cazul acestui proiect, situatia este complicata de disputele politice dintre reprezentantii PDL si primarul Gheorghe Nichita. Senatorul PDL Dumitru Oprea solicita mutarea amplasamentului de la Ciric, pentru a evita defrisarile, in timp ce primarul considera ca o asemenea decizie ar intirzia lucrarile, ar pune in pericol proiectul si nu ar avea o motivatie solida.

Mai multe detalii: www.ziaruldeiasi.ro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.