Capsunarii si fondurile UE pentru administratia locala au redus deficitul de cont curent

deficit de cont curent

Potrivit BNR, rezultatul a fost determinat de contributia pozitiva a fondurilor europene primite de Administratia Publica Locala (APL). Cu toate acestea, Comisia Europeana anticipeaza ca restrangerea deficitului de cont curent din primul trimestru se va inversa in semestrul al doilea din acest an.

In primele trei luni, deficitul contului curent al balantei de plati a scazut cu 58,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, datorita reducerii deficitului balantei comerciale cu 64,6% si majorarii excedentului transferurilor curente cu 68%.

Potrivit Bancii Nationale, cresterea sumelor intrate pe aceasta ultima componenta a fost determinata de transferurile nete ale Administratiei Publice din fonduri europene, si nu ca urmare a sporirii sumelor trimise de lucratorii romani in strainatate.

Contul curent al balantei de plati a avut in primul trimestru un deficit de 634 de milioane de euro, de aproape 2,5 ori mai mic fata de nivelul din aceeasi perioada din 2010, dar de peste 14 ori mai mare comparativ cu valoarea raportata pentru primele doua luni ale acestui an, de 44 de milioane de euro.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.