FNGCIMM: 11 banci vor sa participe la Programul Prima Casa 4

FNGCIMM

“Pana in prezent 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului, iar FNGCIMM a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casa 4. Dupa publicarea Protocolului in Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil sa asigure demararea programului”, se arata intr-un comunicat al Fondului de Garantare.

Astfel, FNGCIMM a elaborat si transmis bancilor partenere, pe 2 mai, proiectul de protocol-cadru pentru analiza. Pe 9 mai, forma finala a protocolului, continand observatiile bancilor, a fost trimisa Ministerului Finantelor Publice.

“Precizam faptul ca bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea Protocolului-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior”, se precizeaza in comunicat.

Protocolul trebuie aprobat printr-un Ordin comun al Ministrului Finantelor Publice si al Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si publicat in Monitorul Oficial, iar dupa publicare protocolul va putea fi semnat de catre FNGCIMM cu bancile care si-au exprimat optiunea de a intra in program.

Precizarile Fondului de Garantare vin in urma declaratiei de joi a presedintelui CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, potrivit careia comunitatea bancara asteapta sa primeasca proiectul de conventie bilaterala de la Fond. Ghetea a mai spus ca programul Prima Casa 4 ar putea demara in trei-patru saptamani.

Premierul Emil Boc estima la inceputul lunii aprilie ca programul Prima Casa 4 demareaza dupa Sarbatorile de Pasti, respectiv dupa ce vor fi adoptate normele metodologice. Ulterior, Emil Boc mentiona ca programul Prima Casa, in forma in care bancile si Guvernul partajeaza in mod egal garantiile, va putea intra in aplicare efectiva dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de catre Executiv in 20 aprilie.

“Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casa. Imediat dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in mod egal intre Guvern si banci. Dam posibilitatea in continuare sa se acorde garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti 40.000 de beneficiari sa poata intra in cadrul programului Prima Casa”, spunea atunci Emil Boc.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.