25 de noi contracte de finantare prin POR semnate in domeniul destinat microintreprinderilor, in Regiunea de Nord-Vest

contracte de finantare

Suma solicitata prin aceste proiecte se ridica la 3,22 milioane de Euro. Astfel DMI 4.3 ajunge in luna mai la un grad de contractare de 30%, la mai putin de opt luni de la inchiderea ultimei sesiuni de depunere de proiecte.

Ultima sesiune de depunere de proiecte aferenta DMI 4.3 a fost suspendata in luna septembrie 2010, iar pana in prezent din totalul de 603 proiecte depuse spre finantare in cadrul acestei sesiuni, au fost semnate 25 de contracte de finantare.

Se afla in stadiu de precontractare 51 de proiecte a caror valoare totala a finantarii solicitate este de 7,33 mil Euro si alte 56 de proiecte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara, iar valoarea totala a acestora se ridica la 7,63 milioane de Euro.

Un numar de 29 de proiecte au trecut deja de etapa de verificare a admisibilitatii si urmeaza sa intre in etapa de evaluare tehnica si financiara. Suma solicitata spre finantare in cazul acestor proiecte se ridica la 3,8 milioane de Euro.

De asemenea, 259 de proiecte se afla in lista de rezerva. Suma totala a finantarii solicitate in cazul acestor proiecte este de 34,75 milioane de Euro.

In Regiunea de Nord-Vest, din totalul de proiecte depuse in cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte, 125 au fost retrase/respinse in etapa de verificare a admisibilitatii. Suma solicitata spre finantare prin aceste proiecte s-a ridicat la 15,58 milioane de Euro.

Exista si un numar de 57 de proiecte respinse in stadiul de valuare tehnica si financiara. Suma solicitata de acestea spre finantare se ridica la valoarea de 8,62 mil Euro. De asemenea, mai exista un proiect retras de catre beneficiar in perioada de precontractare. Valoarea finantarii solicitate prin acest proiect a fost 0,13 milioane Euro.

“Putem spune ca ne-am confruntat si cu un numar destul de important de proiecte de slaba calitate. Insa trebuie luat in considerare si faptul ca pentru noi romanii acesta a fost primul exercitiu financiar european in care microintreprinderile s-au confruntat cu mentalitatea europeana la nivelul scrierii unui proiect, a obtinerii de finantare si la nivelul implementarii proiectelor finantate”, a declarat Directorul General al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Claudiu N. COSIER.

Domeniul Major de Interventie 4.3 este domeniul care s-a bucurat de un foarte larg interes la nivelul microintreprinderilor din regiune. Alocarea financiara regionala aferenta DMI 4.3 este de 24,19 milioane de Euro. Pana la finele lunii mai 2011, valoarea totala a proiectelor contractate in ambele sesiuni de cerere de proiecte se ridica la 7,67 milioane de Euro, adica peste 30% din alocarea financiara regionala. In acest moment se afla in evaluare tehnica si financiara proiectele pentru care a fost finalizata verificarea admisibilitatii in lunile iunie-august 2010.

Pana in prezent sunt finalizate 46 de proiecte aferente DMI 4.3 in Transilvania de Nord. Aceste proiecte au generat 238 noi locuri de munca in domenii de activitate cat se poate de variate, cum ar fi: intretinerea si repararea autovehiculelor, activitati de editare, arhitectura si inginerie, constructia de cladiri, fabricarea de mobila, topografie si in activitati privind sanatatea umana.

In cadrul acestui domeniu major de interventie au putut accesa fonduri structurale doar microintreprinderile care au indeplinit conditiile legale si anume: sa aiba pana la 9 salariati si o cifra de afaceri anuala neta sau active a caror valoare totala nu depaseste cifra de 2 milioane de euro, echivalent in lei, conform Legii 346/2004. Valoarea grantului acordat prin POR in cadrul DMI 4.3 este de maxim 200.000 de euro.

Sursa: ADR Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.