Depunerea dosarelor pentru subventiile la oi si capre s-a lasat cu geamuri sparte

subventii

In cursul zilei de ieri, sute de fermieri au luat cu “asalt” usile Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) pentru a depune dosarele de subventii pentru oi si capre. In busculada creata, fermierii nervosi au spart mai multe geamuri de la intrarea in institutie. Pentru a calma spiritele, functionarii de aici au chemat Jandarmeria si o firma de paza. La un moment dat, chiar directorul institutiei Paul Kmen a bruscat un fermier care se urcase pe treptele institutiei. Un comportament dur au avut si angajatii firmei de paza.

Potrivit reprezentantilor APIA Iasi, imbulzeala s-a creat din cauza faptului ca fermierii au lasat depunerea dosarelor pentru ultima zi. “In fiecare an ne confruntam cu acest gen de situatie. Perioada de depunere a dosarelor a inceput pe data de 16 mai, iar astazi (n.r. – ieri) a fost ultima zi. Solicitantii au precizat ca nu au putut aduce dosarele deoarece sint probleme la inregistrarea animalelor de catre veterinari in baza de date. Daca noi nu gasim in aceasta baza de date ca persoana figureaza cu animale, nu inregistram dosarul”, a precizat Paul Kmen, directorul APIA Iasi.

O mare parte din nemultumirea persoanelor o constituia faptul ca au venit cu o zi in urma, fiind nevoiti sa doarma in curtea institutiei din Copou.

O alta nemultumire pentru unii a fost ca, pentru a nu pierde rindul au facut o serie de liste dar, care pina la urma s-au dovedit a fi nefolositoare. “Ieri (n.r. – alaltaieri) ne-am scris numele pe o lista, care a fost stampilata chiar de catre director. Cand au venit cei de la firma de paza au luat aceste foi si au introdus pe cine au dorit si nu ne lasa sa le vedem. Pur si simplu lasa sa intre numai pe cine vor. Eu eram trecut la numarul 87 si am venit de ieri, dar inca nu am intrat. Nu stiu cit voi sta aici, mai ales ca nu am unde dormi la noapte”, a spus o persoana nemultumita.

Dupa ora 16.00, situatia s-a mai detensionat. “La aceasta ora nu mai este imbulzeala, iar situatia a devenit normala. Ieri (n.r. – alaltaieri) si-au depus dosarele 360 de persoane, iar astazi (n.r. – ieri) peste 400 si inca se fac solicitari. Anul trecut s-au inscris pentru a primi subventii la oi si capre un numar de 1.500 de persoane”, a explicat Kmen.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.