Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale: Cum a cheltuit Polonia toti banii de la UE

Polonia

In timp ce in Romania toata lumea deplange situatia jalnica a absorbtiei fondurilor europene, Polonia reuseste performanta de a utiliza in intregime sumele acordate de UE in acest exercitiu bugetar. Ministrul polonez al Dezvoltarii Regionale, Elzbieta Bienkowska explica modul in care guvernul de la Varsovia a actionat pentru a folosi fiecare euro de la Bruxelles. Succesul polonez se traduce in 600 de kilometri de autostrada, gari, cai ferate, dar si investitii masive in educatie, IT, sanatate.

Polonia are alocata de la UE o suma mare de bani, aproape 68 de miliarde de euro. Care este rata de absorbtie?

Polonia dispune de 68 de miliarde de euro de la UE, dar pachetul intreg, considerand si partea noastra de cofinantare, depaseste 100 de miliarde de euro. M-ati intrebat despre cifre. De fapt, am reusit sa distribuim cea mai mare parte a sumei la care avem acces – am semnat deja contracte pentru 65% din fonduri, iar restul este prins in proiecte majore. Practic, am folosit toti banii europeni, asa incat, acum nu mai sunt fonduri pentru cine ar vrea sa finanteze noi proiecte.

Ati cheltuit deja 68 de miliarde de euro?

De fapt, asa este. Pentru cea mai mare parte a acestei sume, avem deja contracte, care se afla in curs de derulare. Acest lucru are, insa, si o latura mai putin pozitiva. Pentru urmatorii doi ani – 2012 si 2013 – nu ne-au mai ramas prea multe fonduri disponibile.

Mai multe detalii: www.adevarul.ro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.