Comisia Europeana lanseaza o consultare privind sustinerea cinematografiei

cinematografie, ajutoare de stat

Actuala comunicare privind cinematografia a fost publicata acum 10 ani. Comisia a publicat un document de prezentare a problemelor care identifica domeniile de reflectie, precum concurenta, pentru atragerea productiilor cinematografice importante prin utilizarea ajutoarelor de stat si sustinerea altor activitati in afara celor de productie. Comisia a invitat partile interesate sa isi prezinte observatiile pana la data de 30 septembrie 2011.

Vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquín Almunia, a declarat: “Inainte de elaborarea viitoarelor norme privind ajutoarele de stat pentru acest sector important, eu si colegii mei dorim sa strangem opinii in vederea identificarii obiectivului european comun al unui astfel de sprijin. De exemplu, o cursa a subventiilor pentru atragerea productiilor americane importante submineaza eficacitatea ajutorului destinat sustinerii productiilor europene de mai mica anvergura? Obiectivul normelor noastre trebuie sa mearga dincolo de incurajarea productiei mai multor filme? Si este necesar un sprijin pentru incurajarea producatorilor de film in a explora posibilitatile revolutiei digitale? Doar atunci cand vom avea o imagine mai clara asupra acestor probleme vom putea incepe sa elaboram norme adecvate privind ajutoarele de stat”.

Printre aspectele supuse dezbaterii in cadrul consultarii se numara:

* concurenta dintre anumite state membre in utilizarea ajutoarelor de stat pentru a atrage investitii straine din partea unor mari societati de productie cinematografica, in special din Statele Unite;
* sustinerea altor aspecte in afara productiei cinematografice si de televiziune (cum ar fi distributia cinematografica si proiectia digitala); – repartizarea teritoriala a cheltuielilor impuse in schemele de sustinere a cinematografiei;
* posibilitatea sau necesitatea adaptarii normelor specifice privind ajutoarele de stat in sectorul audiovizual la noi tehnologii, la noi concepte si la comportamentul in schimbare al consumatorilor.

Statele membre ale UE aloca aproximativ 2,3 miliarde EUR pe an pentru sustinerea productiei cinematografice: 1,3 miliarde EUR sub forma de granturi si imprumuturi cu dobanda redusa si 1 miliard EUR sub forma de stimulente fiscale. Aproximativ 80% din aceasta suma este destinata productiei cinematografice. Franta, Regatul Unit, Germania, Italia si Spania ofera cea mai mare parte a acestui sprijin financiar.

Consultarea lansata de Comisie urmeaza prelungirii, in ianuarie 2009 (IP/09/138), a valabilitatii criteriilor existente de evaluare a ajutoarelor de stat, pana la 31 decembrie 2012. Evaluarea Comisiei privind ajutoarele de stat pentru productia cinematografica se bazeaza in prezent pe normele privind ajutoarele de stat prevazute in Comunicarea din 2001 privind cinematografia (IP/01/1326). Pentru alte tipuri de sprijin acordate sectorului cinematografic, evaluarea Comisiei face trimitere frecvent la normele din Comunicarea privind cinematografia atunci cand analizeaza masurile in temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (d) din Tratatul privind functionarea UE, norme care permit ajutoarele avand un caracter cultural.

Pentru intrebari si raspunsuri privind lansarea revizuirii, a se vedea Memo/11/428.

Documentul de analiza si alte informatii despre consultarea publica sunt publicate la adresa: http://ec.europa.eu/competition/consultations/2011_state_aid_films/index_en.html.

Observatiile trebuie trimise pana la 30 septembrie 2011, la urmatoarea adresa: [email protected].

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.