Comisia Europeana intentioneaza sa modernizeze Directiva privind calificarile profesionale

calificari profesionale

Comisarul pentru Piata interna, Michel Barnier, a declarat in legatura cu acest subiect: “Modernizarea Directivei privind calificarile profesionale se numara printre prioritatile Actului privind piata unica si va contribui la sporirea competitivitatii economiei europene, incurajand totodata cresterea si crearea de locuri de munca. Trebuie sa luam masuri pentru ca profesionistii sa isi poata practica mai usor meseria acolo unde exista oferte de locuri de munca. In cursul acestui proces, vom examina mai multe subiecte importante, cum sunt crearea unui card profesional pentru profesiile interesate si imbunatatirea cerintelor de formare pentru anumite profesii”.

Cartea verde propune posibile masuri viitoare care se bazeaza pe realizarile anterioare, dezvoltand totodata noi solutii pentru cresterea mobilitatii: De exemplu, introducerea unui card profesional strans legat de Sistemul de informare al pietei interne (IMI) ar putea facilita simtitor recunoasterea intr-un alt stat membru a calificarilor profesionale.

Un card profesional eliberat de o autoritate competenta din statul membru de origine al profesionistului i-ar putea permite acestuia sa-si demonstreze acreditarile (calificarile necesare, autorizatia de exercitare a profesiei) fata de consumatorii, angajatorii si autoritatile de resort dintr-un alt stat membru.

In mod similar, partile interesate sunt invitate sa isi exprime opiniile cu privire la crearea unor noi platforme comune pentru a facilita mobilitatea profesionistilor in cazul carora nu exista recunoastere automata, prin elaborarea unor seturi de criterii convenite de comun acord in materie de calificari profesionale. Aceste platforme ar putea fi utilizate pentru a reduce diferentele dintre cerintele de formare.

In paralel, cerintele minime de formare pentru anumite profesii (de exemplu, pentru unele profesii din domeniul sanatatii si pentru arhitecti) ar putea fi si ele reformate. In acest scop, ar putea fi necesare anumite ajustari in ceea ce priveste durata si continutul formarii, dar si eventuala modificare a cerintelor privind aptitudinile lingvistice pentru profesiile din domeniul sanatatii. In acest mod s-ar intari totodata si legitimitatea recunoasterii automate a calificarilor.

Partile interesate sunt invitate sa isi exprime opiniile in cadrul consultarii pana in data de 20 septembrie 2011. Comisia va organiza apoi o conferinta la nivel inalt in data de 7 noiembrie 2001. Prezentarea unei propuneri legislative este prevazuta pentru luna decembrie 2011.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.