Iata de ce se poate fura atat de mult la achizitiile publice!

achizitii publice, ANRMAP

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a aratat totodata, la o masa rotunda privind fondurile europene organizata de BCR, ca cei aproximativ 190 de observatori ai Unitatii trebuie sa controleze ex-ante procedurile de achizitii, inclusiv pentru fonduri europene, dar si sa remedieze deficientele constatate la contractarea proiectelor, mai ales pe plan local.

Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice este subordonata Ministerului Finantelor si are rol de verificare a procedurilor derulate in cadrul procesului de achizitii publice.

Traila a aratat ca inca de la infiintarea Unitatii Centrale pentru Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), masura solicitata de catre Directia Generala pentru Dezvoltare Regionala (DG Regio) a Comisiei Europene, lucrurile “nu au mers extrem de pozitiv”.

“Ideea in sine este foarte buna, dar functionarea este proasta. De ce? Pentru ca acesti observatori ai UCVAP sint angajati ai directiilor finantelor publice, iar ei apartin de directia UCVAP din Minsterul Finantelor. Atunci, oricit ai incerca sa schimbi metodologii, legi, exista o institutie care, din punct de vedere institutional, nu functioneaza, si aceea se numeste UCVAP. Nu poti sa ai un control ex-ante eficient, asa cum doresc toti – si noi, si Comisia Europeana-, fara a reglementa foarte clar rolul acestor observatori si structura ca atare. Poti stii ca ai o directie cu 190 de oameni in subordine, stii ca sint ai tai, tu ii consiliezi metodologic si ii organizezi, dar lucrul acesta nu se intimpla cu UCVAP”, a afirmat presedintele ANRMAP.

In acest context, Cristina Traila a aratat ca, in privinta fondurilor europene, singurele autoritati in masura sa aplice corectii financiare sint autoritatile de management, din partea carora Cimisia Europeana asteapta o mai mare responsabilitate.

“S-a creat in ultima vreme o idee ca ANRMAP sau institutiile care au un rol pe zona achiztiilor publice sint si cele care aplica corectii financiare. S-a dus asa un zvon in teritoriu cum ca noi sintem cei rai care taiem in carne vie si aplicam corectii financiare. Nu, este rolul autoritatilor de managament. si asa cum a spus si Comisia, autoritatile de management ar trebui mai degraba sa-si faca verficarile decit sa emita reguli si instructiuni care exced prevederile legale privind achizitiile publice”, a mai spus sefa ANRMAP.

Guvernul a decis recent, prin ordonanta de urgenta, ca UCVAP sa verifice toate etapele procedurile de licitatie avind ca sursa de finantare si fondurile europene nerambursabile, indiferent de valoarea estimata a contractelor.

In acelasi timp, ANRMAP a restrins atributiile autoritatilor de management la verificarea criteriilor de atribuire a contractelor finantate si de UE, argumentind ca acestea impun in prezent firmelor, in mod nejustificat, sa fie inscrise in SEAP si sa aiba un birou de achizitii pentru a aplica la astfel de proiecte.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.