Cum vor fi sanctionate firmele care fenteaza licitatiile

sanctiuni firme, licitatii

Autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene vor fi astfel obligate sa excluda integral sau partial de la rambursare cheltuielile efectuate si declarate de catre firmele beneficiare, dar care nu respecta conditiile de legalitate, prin aplicarea unor procente fixe de reducere a platii statului, care pot bloca de la restituire intreaga suma achitata de firma, releva o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern.

„Autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene au obligatia aplicarii de reduceri procentuale din sumele solicitate la plata de catre beneficiari, in situatia in care constata abateri de la aplicarea prevederilor reglementarilor nationale in vigoare in domeniul achizitiilor publice”, se arata in document.

Astfel, pentru un contract atribuit fara respectarea cerintelor de publicitate sau suplimentat prin acte aditionale cu o valoare cumulata ce depaseste limita legala a achizitiilor publice, statul nu va mai rambursa firmei niciun ban, corectia financiara acoperind integral suma ceruta spre rambursare.

Pentru un contract suplimentat prin acte aditionale incheiate fara respectarea legislatiei nationale si comunitare privind achizitiile publice, statul nu va rambursa firmei niciun ban daca valoarea totala a acestor acte depaseste limita legala sau va reduce cu pana la 25% suma ceruta spre rambursare daca valoarea actelor aditionale nu depaseste limita legala a achizitiilor publice.

Ordonanta mai stabileste ca in cazul in care in documentatia de atribuire sau in anuntul de participare nu au fost expuse toate criteriile de calificare si selectie sau acestia nu au fost suficient descrisi, statul va reduce cu 25% suma de rambursat.

Rata reducerii poate fi diminuata la 10% sau la 5% in functie de gravitate. Aceeasi sanctiune va fi decisa si pentru un contract atribuit prin aplicarea de criterii nelegale, precum folosirea unui criteriu de calificare si selectie ca factor de evaluare a ofertelor.

Pentru cazurile in care potentiali ofertanti au fost impiedicati sa participe la o procedura de atribuire din cauza unor criterii restrictive stabilite in anuntul de participare sau in documentatia de atribuire, precum obligatia de a avea deja o reprezentanta in tara sau in regiune, sau a unor standarde tehnice prea specifice care favorizeaza un singur operator, statul va taia 25% din suma ceruta spre rambursare de catre firma cistigatoare. In acest caz insa, o reducere de 100% poate fi aplicata in cele mai grave cazuri, unde exista o intentie de a exclude in mod deliberat anumiti ofertanti.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top