Comisia Europeana: cresterea finantarii pentru educatie, tineret si creativitate va stimula crearea de locuri de munca

educatie, burse UE

Acesta este unul dintre obiectivele-cheie care stau la baza cresterii semnificative a investitiilor UE pentru educatie, tineret si creativitate propusa de Comisie in planul sau de buget pentru 2014-2020, a declarat in cadrul unei conferinte de presa comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou.

Imbunatatirea educatiei si formarii profesionale si sprijinirea persoanelor in obtinerea competentelor adecvate este esentiala pentru satisfacerea viitoarelor necesitati de locuri de munca si pentru lupta impotriva saraciei.

De asemenea, o mai mare investitie in industriile creative va stimula oportunitatile de angajare intr-un sector care reprezinta 4,5% din PIB-ul UE si 3,8% din ocuparea fortei de munca.

Vorbind la lansarea unui nou raport privind politica de alfabetizare, comisarul Vassiliou a facut urmatoarele comentarii: “Acest buget reprezinta o veste excelenta pentru persoanele si organizatiile active in educatie, creativitate si inovare. Investirea in aceste domenii reprezinta unul dintre cele mai bune planuri de afaceri si ocupare a fortei de munca pentru viitorul Europei. Dorim sa incurajam mai multe persoane sa profite de ocazia de a invata, de a lucra sau de a participa la actiuni de voluntariat in strainatate, pentru ca aceasta experienta este de nepretuit pentru dezvoltarea competentelor si pentru perspectiva ocuparii unui loc de munca. Ne concentram pe masuri cu valoare adaugata care contribuie la obiectivele Europa 2020 de crestere economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii”.

Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educatie, formare profesionala si tineret va aloca 15,2 miliarde EUR (+ 73%) pe o perioada de sapte ani.

In plus fata de cresterea valorii burselor pentru studiu si formare profesionala, acesta va viza sprijinirea modernizarii sistemelor de educatie, intensificarea cooperarii transfrontaliere intre institutiile de invatamant si reformele politice. Aceasta este cea mai mare crestere din propunerea de buget, care subliniaza prioritatea acordata investitiilor in cunoastere, pentru viitorul Europei.

Noul program “Europa creativa“, care va cuprinde actualele programe Cultura, MEDIA si MEDIA Mundus, va sprijini sectoarele culturale si creative cu un buget de 1,6 miliarde EUR (+ 37%). Acesta se va concentra pe sprijinirea organizatiilor si intreprinderilor care functioneaza transfrontalier si sunt puternic legate de promovarea diversitatii culturale si lingvistice.

Institutul European de Inovare si Tehnologie si Actiunile Marie Curie, care sprijina dezvoltarea de competente, precum si formarea profesionala si dezvoltarea carierei pentru cercetatori, vor face parte din noua strategie “Orizont 2020” a UE pentru cercetare si inovare care va primi 80 de miliarde EUR + (46%) conform propunerii de buget.

Obiectivul il reprezinta stimularea competitivitatii Europei pe plan mondial si sprijinirea crearii de locuri de munca si idei pentru maine.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.