Regiunea Centru, la patru ani de implementare a fondurilor nerambursabile Regio

regiunea Centru

Angajarea, prin contractele incheiate, a 70% din cele 439,09 milioane euro alocate, si plata catre beneficiari a unor sume in cuantum de circa 28% din suma alocata, reprezinta felul in care ADR Centru a raspuns solicitarilor beneficiarilor din regiune, carora le putem multumi pentru interes, colaborare si implicare in derularea programului.

Pe parcursul acestor patru ani de gestionare a programului, respectiv pana in 12 iulie 2011, s-au depus, de catre beneficiarii din Regiunea Centru, 1064 proiecte cu o valoare totala de 1,58 miliarde euro. Au fost semnate pana in prezent 277 de contracte de finantare, ce solicita spre finantare 313,56 milioane euro fonduri nerambursabile, respectiv peste 70% din suma alocata.

Alte 60 de proiecte, ce solicita aproximativ 90 milioane euro, adica peste 20% din suma alocata, se vor contracta in perioada urmatoare.

ADR Centru apreciaza ca, pana la finalul anului 2011, peste 90% din bugetul regional, de 439,09 milioane euro alocati prin Programul Operational Regional, va fi angajat prin proiecte contractate. Aceste fonduri sunt destinate dezvoltarii oraselor, a infrastructurii de drumuri, sociale, de afaceri si a celei turistice din Regiunea Centru.

Vorbind despre rezultatele concrete ale acestor finantari, la finalizarea programului, sapte orase din Regiunea Centru, in care se vor investi peste 150 milioane euro, vor putea sa se ridice la nivelul celor europene, generand locuri de munca si dezvoltare sustenabila. Peste 200 km de drumuri judetene si strazi din orase vor fi reabilitati din fondurile programului.

Tot cu bani europeni vor fi dotate cu echipamente noi si performante cabinetele medicale din policlinicile celor 6 judete din regiune si peste 1500 de elevi vor putea invata, incepand cu anul urmator, in sali de clasa noi, dotate cu echipamente IT si mobilier nou, incalzite si iluminate corespunzator. Varstnicii din Regiunea Centru si persoanele cu dizabilitati vor avea noi centre sociale, in care sa poata practica un stil de viata activ, adaptat nevoilor lor.

Centre de afaceri, cabinete medicale private, pensiuni, hoteluri, centre SPA, ateliere auto, dar si alte tipuri de activitati, adica peste 200 de societati comerciale primesc fonduri care le vor sustine sa se dezvolte si sa faca fata concurentei si problemelor economice. Vechile biserici sau cetatile din patrimoniul cultural regional primesc finantare pentru restaurare si pentru reintegrarea lor in circutiul turistic national si international.

“Cu echipa ADR Centru, ce are in jur de 80 de persoane, am reusit pe parcursul acestor ani sa analizam toate cele 1064 de proiecte depuse, din care peste 600 se afla in diferite etape de evaluare, contractare si implementare. Dupa cum se poate observa, numarul de proiecte depuse si ramase in evaluare depaseste cu mult, ca buget solicitat, fondurile alocate regiunii. Practic, aceste date reflecta faptul ca este o nevoie acuta de finantare, deoarece se solicita de 2,5 ori mai multe fonduri decat alocarea regionala pentru intreaga perioada 2007-2013. Am observat de-a lungul acestor ani ca asigurarea cofinantarii este cea mai importanta problema ridicata, atat de catre autoritatile publice locale, cat si de catre societatile private sau organizatiile neguvernamentale. La nivelul regiunii noastre, datorita suspendarii majoritatii domeniilor nu se mai pot depune proiecte, decat pentru dezvoltare urbana in cadrul Polului de Crestere regional si pentru reabilitarea siturilor industriale poluate. Insa, inca oferim sprijin informational potentialilor beneficiari din alte regiuni si ii sustinem pe beneficiarii proiectelor contractate din regiunea noastra, clarificandu-le aspecte concrete privind derularea respectivelor proiecte. Toate aceste lucruri demonstreaza ca solicitantii de finantare nerambursabila au gasit mereu la noi un raspuns prompt si calificat”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana in prezent, peste 128 milioane euro au fost platite beneficiarilor programului REGIO in Regiunea Centru, prin cereri de pre-finantare si cereri de rambursare. Alte cheltuieli, in valoare de peste 11 milioane euro, sunt in analiza la ADR Centru sau la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a fi decontate.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.